Problem z badaniem technicznym

04 Lip 2015, 21:51

Witam, kupiłem niedawno auta. Samochód ma przegląd do dziś. 27 czerwca udałem się do starostwa w celu przerejstrowaniu auta. Wydano mi miękki dowód rejestracyjny i w adnotacji referant wpisał ze badanie techniczne jest ważne do 04.07.2015r. i kazał dostarczyć zaświadczenie z nowym przeglądem żeby mógł je wpisać do twardego dowodu ktory zostanie mi widany za jakiś czas. 30 czerwca zrobiłem przegląd i dostarczyłem dokument ze stacji kontroli pojazdów do starostwa. I tu mam pytanie czy w przypadku kontroli przez policję np. jutro czyli dzień po przeglądzie może mi zostać zatrzymany dowod? Z racji braku aktualnych badań technicznych w dowodzie?
krzysiek723
Początkujący

Prawo jazdy: 08 07 2014
Auto: Nie mam

05 Lip 2015, 13:16

Oczywiście ze w przypadku rande ve ze smerfami zabiorą Ci DR bez mrugnięcia okiem.Zle zrobiłes ze przed oddaniem zaświadczenia w WK nie poprosiłes zeby Ci zrobili ksero tego zaświadczenia z OBT.W takim przypadku byłoby wszystko ok.... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lip 2015, 11:25

W teorii jest tak, że po zatrzymaniu i braku przeglądu policja zabiera dowód i dostajesz pokwitowanie z którym musisz niezwłocznie zrobić przegląd (oczywiście jeśli auto jest w dobrym stanie, bo inaczej czeka Cię laweta na 100%). W praktyce to zależy to od policjanta ile masz na to czasu i czy od razu nie będziesz musiał ciągnąć auta lawetą bez względu na stan.

Dlatego najłatwiej jest powiedzieć, że nie masz dowodu i dostaniesz wtedy 50 zł mandatu i ewentualnie czas na dostarczenie do policji i pokazanie, że miałeś przegląd itp. (z tego co mowisz to już jest zrobiony). Druga opcja to spróbuj uderzyć do WK i poprosić o przynajmniej skan zaświadczenia z OBT.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40