Problem z Centralnym zamkiem

29 Gru 2012, 01:16

Kupiłem kilka dni temu Renault Megane Coupe
Autko typowo Polskie czyli puste:)
Nie warto tu szukać elektrycznych szyb czy lusterek a o klimie nie wspomnę.
Rocznik 1997 Silnik Benzyna+gaz 1,6l 90KM

Prowadzi się dobrze korozji nie widać progi jak nowe ale...

Mam problem na starcie:(

Centralny Zamek nie działa mi tak jak powinien (chyba)
Kiedy z Pilota chce odblokować drzwi nic się nie dzieje Baterie i styki w Pilocie sprawdzone baterie zmienione i nic.
Oko które jest koło lusterka wstecznego które odpowiada za przechwycenie sygnału też czyste bez oznak wilgoci czy zalania, zostawiam to w spokoju nie potrzebuje pilotem.

Wkładam kluczyk przekręcam otwierają się tylko wybrane drzwi (otwierając pasażera otwierają się tylko one otwierając kierowcy odblokują się tylko one bagażnik ciągle zamknięty tak jak i klapka od wlewu paliwa)

Kiedy na desce naciskam guzik od blokowania drzwi wszystko ładnie się zamyka i odblokowuje czyli siłowniki i cały ten układ działa.

I tu pytanie dlaczego nie działa tutaj automatyczne zamykanie wszystkiego przy zamknięciu drzwi kluczykiem?
Jak sobie z tym poradzić ile może kosztować naprawa takiego bajeru przez elektryka?
furtaq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 2012
Auto: Nie mam

29 Gru 2012, 09:38

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic728428.html
Opis jak zakodować pilota - ale radze też trochę poszukać więcej wypowiedzi na ten temat.
Najpierw uruchom pilota i będziesz wiedział czy centralny działa bez problemu - jeśli nie da rady go zakodować to możesz mieć uszkodzony moduł centralnego zamka dlatego otwiera tylko jedne drzwi a reszta jest zamknięta.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Gru 2012, 15:13

A czy wcześniej podczas otwierania drzwi pasażera kluczykiem pozostałe drzwi również się otwierały? Czy było tak tylko przy otwieraniu kluczykiem drzwi kierowcy?
Wg mnie centralka jest sprawna, ponieważ wszystko działa z przycisku. Ja bym zaczął od zdemontowania tapicerki lewych drzwi i sprawdziłbym, czy nie ma jakiegoś problemu w cięgnach. Nie wiem, jaki jest w tych drzwiach siłownik - czy master czy slave. Podejrzewam, że master. A wówczas może to być brak masy na stykach master, które podają sygnał do centralki aby otworzyła pozostałe drzwi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...