Problem z ciśnieniem oleju w samochodzie Infiniti Q70

09 Sie 2019, 12:56

Cześć
Jestem mechanikiem i ostatnio klient zostawił mi Nissana Infiniti Q70. Problem w tym ze przy dodaniu gazu ciśnienie oleju schodzi do 0. W czym problem? O co chodzi?
Mateo2002
Nowicjusz

• 09 Sie 2019, 15:52

Sprawdzałeś programem czy manometrem wpinając się w miejsce czujnika?
    Czujniki lubią szwankować i czasem przy większym ciśnieniu potrafią wskazywać 0. Kiedyś się z tym spotkałem.

Nie wiem jaka tam jest dokładnie pompa oleju ale może to być też zawór ciśnienia na wyjściu który jest uszkodzony i np. przy większych obrotach jak zwiększa się ciśnienie zamyka całkowicie przepływ przez co cały olej wraca do miski. To by tłumaczyło brak ciśnienia. Pytanie jeszcze czy jak dodajesz powoli gazu to od razu ciśnienie wskakuje na zero czy jakoś powoli spada lub rośnie? Nie wiem czy przyglądałeś się jak to wygląda.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

10 Sie 2019, 00:04

Hej dzięki za cenne wskazówki.
    Jeżeli dodaje delikatnie gazu to ciśnienie powoli spada ale nie do zera. Natomiast kiedy dodam mocno gazu ciśnienie od razu spada do 0.
    Mateo2002
    Nowicjusz

12 Sie 2019, 17:42

A sprawdzałeś manometrem? Jeżeli tak to będziesz musiał się raczej dostać do pompy oleju.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
      Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...
      Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
      Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...