Problem z dmuchawa opel vectra a z 92r 1,6 s

12 Kwi 2009, 11:55

Witam mam problem bo nie bardzo wiem gdzie sie znajduje silniczek od dmuchawy w aucie iz mi nie chodzi i jak sie tam dostac i czy to jest siliczek czy moze jest inna przyczyna i gdzie patrzec ... pomocy
I mam pytanie co to oznacza to S bo pisze tak opel 1,6s tylko co to za symbol jest dziekuje z gory za pomoc
vectra96
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnow
  • 12 Kwi 2009, 13:47

Nie wiem co znaczy to s ,najpierw dobierz się do pokretła ustawiania nawiewu ,odepnij kostkę ,sprawdż czy jest prąd w niej ,jeśli jest to drucikami połacz odbiór prądu w kostce,silniczek powinien zadziałać,jeśli tak się stanie to będzie wina pokrętła,jesli prądu nie będzie to przyczyny musisz szukać w instalacji(mało prawdopodobne),uszkodzenie samego silniczka to ostatnia rzecz jaką możesz podejrzewać.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Kwi 2009, 21:38

silniczek najczesciej znajduje sie pod maska przy podszybiu w plastikowej obudowie.
    mobilek
    Nowicjusz

13 Kwi 2009, 08:57

Dziekuje bardzo sprawdze po swietach to i napisze czy dzila silnik i czy jest prad w kostce pozdrawiam wesolych zycze
    vectra96
    Nowicjusz

13 Kwi 2009, 20:27

1,6 S -jest to typ modelu auta a różni się:
    typem silnika 16SV
    mocą w KM 60/82
    stopniem sprężania
    posiada gaźnik zamiast układu wtryskowego Multec
    paliwo zalecane to 98
    układ zapłonowy EZF-h
    itd.
    To tak po skrucie- a silniczek jak nie działa to może być uszkodzony rezystor przy samym silniczku lub szczotki.
    Ale radze zacząć od bezpieczników jeśli są dobre to (włącznik raczej nie bo wentylator działałby na obojętnie jakim biegu nawet tylko na 4) więc pozostaje tylko silniczek pod podszybiem.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

21 Kwi 2009, 06:24

Piotr dziekuje za wyjasnienie tego typu a jednak silnik nie ruszyl :( patrzylem an to co tam jest to biale xhyba rezystor i jest polaczony a prad w kablach idzie i w dmuchawie tez jest no w przelaczniku ale nie dziala i co cza by wymontowac silnik i wymienic czy jak ... pozdrawiam
    vectra96
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...