06 Paź 2012, 22:02
Witam
Niedawno kupiłem Passata B6 z 2006 roku i pierwszy problem z jakim muszę się zmierzyć to dobór prawidłowego oleju do tego modelu. Dealer od którego kupiłem samochód napisał mi w mailu że olej używany do tej pory to Fully Synthetic 5/40 PD czyli olej który podchodzi pod normę 505 01 z tego co mi wiadomo, książka serwisowa natomiast ma zaznaczone przy każdym serwisowaniu Long Life engine oil used czyli wychodziłoby że wlewany olej tak naprawdę to Full Synthetic 5/30 z normą 504 i 507. Problem byłby raczej rozwiązany gdybym wiedział czy samochód posiada filtr cząstek stałych (wtedy można używać tylko oleju z normą 507), jak narazie nie mam pomysłu gdzie doczytać się takiej informacji (z kodów z nalepki na pierwszej stronie książki serwisowej się tego nie dopatrzyłem), czy ktoś może wie w jaki sposób można sprawdzić czy się ten filtr posiada czy nie?
Jeżeli nie dojdę do tego jaki olej jest wlany w tej chwili do mojego samochodu to mam pytanie czy jak kupię ten olej z lepszą normą (tj. 5/30 z normą 507) i zrobię dolewkę a okaże się że jednak był tam olej 5/40 z normą 505 01 czy coś się stanie? Jest szansa uszkodzić dolaniem lepszego oleju silnik lub coś innego? Olej jest już na minimum i szykuje mi się dłuższy wyjazd (jakieś 2000km) a po nim pełny serwis samochodu z wymianą oleju na tej normie 507, chciałbym tylko wiedzieć czy istnieje choćby drobne ryzyko uszkodzenia czegoś nie znając dokladnie oleju i mieszając go.
Jednocześnie chciałbym zapytać doświadczonych ile może kosztować pełen serwis tego samochodu z wymianą filtru powietrza paliwa i oleju a także pompy wodnej zakładając że samochód nie ma ukrytych uszkodzeń? Ile kosztowałoby zrobienie w nim rozrządu z wymianą wałka?
z góry dziękuje za pomoc i użyteczne informacje
pozdrawiam robert