Problem z dolewką oleju VW Passat 1.9 tdi B6

06 Paź 2012, 22:02

Witam
Niedawno kupiłem Passata B6 z 2006 roku i pierwszy problem z jakim muszę się zmierzyć to dobór prawidłowego oleju do tego modelu. Dealer od którego kupiłem samochód napisał mi w mailu że olej używany do tej pory to Fully Synthetic 5/40 PD czyli olej który podchodzi pod normę 505 01 z tego co mi wiadomo, książka serwisowa natomiast ma zaznaczone przy każdym serwisowaniu Long Life engine oil used czyli wychodziłoby że wlewany olej tak naprawdę to Full Synthetic 5/30 z normą 504 i 507. Problem byłby raczej rozwiązany gdybym wiedział czy samochód posiada filtr cząstek stałych (wtedy można używać tylko oleju z normą 507), jak narazie nie mam pomysłu gdzie doczytać się takiej informacji (z kodów z nalepki na pierwszej stronie książki serwisowej się tego nie dopatrzyłem), czy ktoś może wie w jaki sposób można sprawdzić czy się ten filtr posiada czy nie?
Jeżeli nie dojdę do tego jaki olej jest wlany w tej chwili do mojego samochodu to mam pytanie czy jak kupię ten olej z lepszą normą (tj. 5/30 z normą 507) i zrobię dolewkę a okaże się że jednak był tam olej 5/40 z normą 505 01 czy coś się stanie? Jest szansa uszkodzić dolaniem lepszego oleju silnik lub coś innego? Olej jest już na minimum i szykuje mi się dłuższy wyjazd (jakieś 2000km) a po nim pełny serwis samochodu z wymianą oleju na tej normie 507, chciałbym tylko wiedzieć czy istnieje choćby drobne ryzyko uszkodzenia czegoś nie znając dokladnie oleju i mieszając go.
Jednocześnie chciałbym zapytać doświadczonych ile może kosztować pełen serwis tego samochodu z wymianą filtru powietrza paliwa i oleju a także pompy wodnej zakładając że samochód nie ma ukrytych uszkodzeń? Ile kosztowałoby zrobienie w nim rozrządu z wymianą wałka?
z góry dziękuje za pomoc i użyteczne informacje
pozdrawiam robert
amadeus85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 12 2004
Auto: VW Passat B6
Silnik: 1.9 tdi 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage
    Mitsubishi Mirage jest produkowany od marca 2012 roku w nowej fabryce Mitsubishi w "Laem Chabang Industrial Estate " w prowincji Chonburi w Tajlandii – trzecim zakładzie firmy MMC w tym strategicznym państwie – ...
    10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...