Problem z działaniem prędkościomierza Seat Cordoba 1.4 benzyna 1997r.

01 Maj 2016, 11:02

Witam! Mam problem, przestał mi działać prędkościomierz, licznik kilometrów i na zakrętach wariował mi wskaźnik paliwa.
Obrotomierz i wskaźnik temperatury bez problemu działa, podświetlenie i bezpieczniki również.
Wymieniłem czujnik prędkości w skrzyni biegów i prędkościomierz zaczął znowu działać, ale jego wskazania są nie prawidłowe, przy ok 4k obrotów na 5 biegu pokazuje mi, że jadę 80km/h (w rzeczywistości powinien pokazywać około 130km/h).
Prosiłbym o wskazówki. Co może być przyczyną takich problemów?
Tibo1402
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Maj 2016, 13:01

Wykonaj test licznika za pomocą programu VAG. Jeżeli wskazówki będą szły na maxa bez problemu to może jeszcze być tak że jakieś zimne luty w liczniku nie trzymają.

Możesz też wyjąć licznik i sprawdzić w jakim stanie są kostki, ewentualnie przeczyścić i podpiąć ponownie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

10 Maj 2016, 18:31

Dzięki za wskazówkę, w takim razie muszę zaopatrzyć się w kabel i zrobić odpowiedni test.
Zastanawiałem się też czy jest coś co mogłoby robić zwarcie lub "smażyć" mi czujnik?
Tibo1402
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4 benzyna
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

11 Maj 2016, 08:33

Tibo1402 napisał(a):Zastanawiałem się też czy jest coś co mogłoby robić zwarcie lub "smażyć" mi czujnik?
Przetarte kable, wilgoć może być kilka przyczyn.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Moto Show - Skaryszew 2011 / relacja
    Impreza Auto Moto Show w Skaryszewie już za nami! Gorący i pełen wysokiego ciśnienia dźwięku weekend minął nam szybko i również w tym roku okazał się dużym sukcesem. W sobotę można było zobaczyć przymiarki do konkurencji ...
    Miejskie auta ze 100-konnymi benzynowymi silnikami
    Samochody wyposażone w silnik Diesla stają się coraz mniej popularne, a ich udział na rynku globalnym – po raz pierwszy w historii – spadł w tym roku do poziomu poniżej 50 proc. Równocześnie zyskują auta ...