Problem z gazem honda civic, prosze o pomoc!!

14 Sty 2009, 16:23

Witam, mam problem z ins. gazowa w hondzie civic 95r. 1.5 16V 101KM. Mianowicie zaczelo sie wszystko od jakiegos miesiaca gdy zrobilo sie troche zimniej. Zawsze odpalalem ja na paliwie i chodzila tak ok 1min az lekko podniosla sie wskazowka i przelaczalem na gaz, w temp. ponizej 5st. Ostatnio cos nie bardzo sie udaje, wskazowka ruszy troche, wlaczam na gaz i spada z obrotow az gasnie. Zatem jade kawalek na paliwie wskazowka pokazuje juz odpowiednia temperature wlaczam na gaz w czasie jazdy i spada z obrotow i trzeba szybko spowrotem na paliwo. Czasem wskoczy na gaz a czasem mozna jechac ponad 20km i probowac i nie ma mowy, wtedy nalezy sie zatrzymac wylaczyc motor i odpalic jeszcze raz i wlaczyc na gaz i wszystko jest ok, do momentu az silnik nie postoi dluzej czyli az ostygnie. Tak jakby cos sie blokowalo, myslalem ze to przez mrozy ale dzisiaj rano padal deszcz i bylo + 2 i pod domem po ok 1min pracy na paliwie,dopiero po 3 probie gaszenia i odpalania na nowo przelaczylo na gaz. Ok 2 tyg temu bylem z tym u znajomego, wymontowal zaworek od gazu taki maly czarny i ok 4 dni byl spokoj i potem od nowa to samo. Bardzo prosze o jakas podpowiedz. Gaz ktory mam zalozyony jest firmy autronic. Silnik ma 221tys przebiegu i jest na wielopunkcie a gaz ma ok 1.5 roku i jest na nim zrobione ok 40tys km. jezeli to istotne bedzie. z gory dziekuje i pozdr
Linksiq
Nowicjusz

15 Sty 2009, 17:17

Miałem taki sam problem. U mnie pomogło wyjęcie i przeczyszczenie styków przekaźnieka odpowiedzialnego za przełaczanie z bezyny na gaz. Spróbuj zrobić tak samo. Ten przkaźnik powinien być pod maską gdzies niedaleko parownika. To taka mała kostka. Spróbuj przeczyścić te styki. Jak wyjołem go u siebie to był tam taki dziwny nalot. Przeczyściłem przekaźnik i styki w kostce w którą wchodzi i jest ok. Moze u ciebie też pomoze.

Powodzenia
kamfin0
Nowicjusz

01 Lut 2009, 19:17

Naprawa twojego przypadku sądzę jaet bardzo prosta. Trzeba wyczyścić trzpień zaworu gazowego, ale nie rób tego samodzielnie bo łatwo się popażyć gazem i trzeba to potem szczelnie skręcić.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

29 Mar 2009, 22:29

Migaz napisał(a):Naprawa twojego przypadku sądzę jaet bardzo prosta. Trzeba wyczyścić trzpień zaworu gazowego, ale nie rób tego samodzielnie bo łatwo się popażyć gazem i trzeba to potem szczelnie skręcić.

Witam.
Czy chodzi o ten elektrozawór przy parowniku? Mam właśnie taki sam problem a przy wymianie membran parownika o tym zapomniałem.
Czy do oczyszczenia trzeba rozkręcać cały parownik czy można wymontować sam elektrozawór?
Pozdrawiam.
prosper
Nowicjusz

30 Mar 2009, 21:10

elektrozawory zazwyczaj są dwa. Jeden zawór z filtrem, drugi na parowniku. nie trzeba rozkrecać parownika. wystarczy zdiąć cewkę i odkręcić trzpień. zawory należy wyczyścić oba.
NIE ZAPOMNIEĆ O ZAKRĘCENIU GAZU chyba że jest elektrozawór na zbiorniku.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

30 Mar 2009, 21:49

Tak właśnie myślałem, bo ten zawór przy parowniku jak dostaje temperatury to zaczyna przepuszczać gaz. Dziękuję za pomoc, jak oczyszczę to napiszę o rezultatach.
prosper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...