14 Sty 2009, 16:23
Witam, mam problem z ins. gazowa w hondzie civic 95r. 1.5 16V 101KM. Mianowicie zaczelo sie wszystko od jakiegos miesiaca gdy zrobilo sie troche zimniej. Zawsze odpalalem ja na paliwie i chodzila tak ok 1min az lekko podniosla sie wskazowka i przelaczalem na gaz, w temp. ponizej 5st. Ostatnio cos nie bardzo sie udaje, wskazowka ruszy troche, wlaczam na gaz i spada z obrotow az gasnie. Zatem jade kawalek na paliwie wskazowka pokazuje juz odpowiednia temperature wlaczam na gaz w czasie jazdy i spada z obrotow i trzeba szybko spowrotem na paliwo. Czasem wskoczy na gaz a czasem mozna jechac ponad 20km i probowac i nie ma mowy, wtedy nalezy sie zatrzymac wylaczyc motor i odpalic jeszcze raz i wlaczyc na gaz i wszystko jest ok, do momentu az silnik nie postoi dluzej czyli az ostygnie. Tak jakby cos sie blokowalo, myslalem ze to przez mrozy ale dzisiaj rano padal deszcz i bylo + 2 i pod domem po ok 1min pracy na paliwie,dopiero po 3 probie gaszenia i odpalania na nowo przelaczylo na gaz. Ok 2 tyg temu bylem z tym u znajomego, wymontowal zaworek od gazu taki maly czarny i ok 4 dni byl spokoj i potem od nowa to samo. Bardzo prosze o jakas podpowiedz. Gaz ktory mam zalozyony jest firmy autronic. Silnik ma 221tys przebiegu i jest na wielopunkcie a gaz ma ok 1.5 roku i jest na nim zrobione ok 40tys km. jezeli to istotne bedzie. z gory dziekuje i pozdr