Problem z hamulcem ręcznym, Opel Corsa

02 Lut 2009, 21:21

cześć wszystkim
coś mi się stało z dźwignią hamulca ręcznego, dzisiaj zaciągnąłem ją, szarpnąłem chyba za mocno i dźwignia od tego czasu lata jakaś luźna, zahacza o ząbki, hamulec trzyma, ale kiedy ją opuszczę podnosi się i świeci kontrolka , więc do domu wracałem opuszczając dźwignię co chwilę,
no i nie wiem czy gdy tak trochę się podniesie to hamulec łapie ? bo jak nie to może bym tak zostawił
ale niestety obawiam się że trzeba to naprawić, jak myślicie ?
darokrol
Nowicjusz

• 02 Lut 2009, 21:38

Chyba wystarczy tylko linke podregulowac bo jak mocno zes pociagnol to mogla sie poluzowac i jest sztywniejsza po popsostu trzeba podkrecic i poluzowac troche.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

02 Lut 2009, 22:07

a można z tym jeździć jakiś czas ? i ile by to kosztowało, sam nie zrobię bo nawet nie wiem gdzie jest linka :)
    darokrol
    Nowicjusz

02 Lut 2009, 22:19

ile lat ma to autko ?może urwała ci się jedna z dwu linek przeważnie są podzielone na dwie nie powinno tak wiele kosztować jak masz kasę to zrób bo jak ci policjant sprawdzi ręczny to mandat będzie kosztował niewiele mniej
    jurek62
    Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

02 Lut 2009, 23:05

No lepiej to zrobic bo to pewnie groszowe sprawy poluzowanie czy podciagniecie tej linki a wiesz ze jest napewno dobrze sprawne(ja tam nie lubie jak cos nie dziala jak powinno)
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Lut 2009, 17:53

Tu już nie chodzi o mandat czy jakiś brak ręcznego. Moim zdaniem pomyśl tutaj o bezpieczeństwie swoim i innych uczestników ruchu drogowego :)
    bartek_remix :)
    bartek_remix
    Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
      Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...

04 Lut 2009, 13:53

moim zdaniem uszkodziłeś mechanizm dzwigni nie jest to zbyt skomplikowane ale i tak sam sie za to nie bierz poproś kogoś kto to już robił to ci złoży jak trzeba
    ja tak załatwiłem ręczny w audi sam naprawiałem i jeszcze gożej pogąłem

pomyśl o tym

nawet jak byś nie miał linki dzwignia nie ma prawa sie podnosić i latać na boki
    muzykpsr
    Nowicjusz