Renault Megane 2001 Cabrio - gaśnięcie samochodu

03 Lut 2009, 12:16

Witam,

mam problem z moja meganką. Mianowicie bez wzgledu na temperaturę silnika samochód co jakiś czas na postoju traci obroty prawie do zera po czym wracają one do stałej wartości ok. 1000. Po długiej jeździe w korkach zapala się kontrolka przedstawiająca spiralke oraz kwadracik z jakimś "szlaczkiem". Silnik zaczyna bardzo nierówno chodzić - nawet czasami gaśnie. Byłem w serwisie i zresetowali komputer. powiedzieli że to pomoże. Niestety problem jest stale. Po wyłaczeniu silnika i krótkim postoju oraz ponownym uruchomieniu samochodu zapala się czerwona lampka z obrysem silnika i napisem stop. Jak silnik trochę ostygnie dalej mozna jechać.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może byc?
Pozdrawiam
Diabolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 03 Lut 2009, 14:53

Moze czujnik halla sprawdz go
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Lut 2009, 20:33

jedz do elektronika samochodowego nie do servisu. oni ida na łatwizne aby skasowac pare zlotych a nie naprawic.
    shrek19791016
    Początkujący

04 Lut 2009, 10:48

ok dzięki za wskazówki. Sprawdzę czujnik halla i podjadę do mechanika. Dam znać jaki wynik dały te operacje.

pozdrawiam
    Renault Megane Cabrio 2.0 16V
    Diabolo
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
      Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...