Problem z instalacją gazową, a może z czymś innym

17 Cze 2015, 15:20

Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z Daewoo Lanos 1.5 16V 1999 r. Jakoś na początku roku zaczęła dziać się sytuacja, że gdy z samego rana (zimny silnik) odpalałem rano do pracy to:
a) późno mi się przełączał, po ok. 5 minutach
b) gdy już sie przełączył na gaz, bardzo często było tak że zaraz po przełączeniu był słaby, gdy naciskałem pedał gazu czułem jak samochód hamuje zamiast przyspieszać. Nie działo się tak zawsze, czasem chodziło normalnie. Na 5 dni w tygodniu 3 lub 4 razy pojawiał się ten problem, w 1 czy 2 dni było normalnie.

Przyszło lato, sytuacja się zmieniła. Przez ostatni miesiąc-dwa zapomniałem o problemie (cieplejsza temperatura rano, wiadomo), jednak od 4 dni znowu coś zaczęło się dziać. Mianowicie odpalam auto na benzynie (niewazne czy jest zimno czy gorąco) i obroty są nierówne, jak dodaje gazu jest ok ale gdy auto chodzi na wolnych obrotach na jałowym biegu to widze jak obroty spadają poniżej tysiąca i słychać jakby auto miało zgasnąć. Czasem zgaśnie, a czasem po prostu tak chodzi. Gdy już przełączy mi się na gaz wszystko jest elegancko, gdy zaraz po tym znowu przełączę na benzynę tez jest spoko. Czyli problem występuje tylko na zimnym silniku na benzynie przed pierwszym, przed pierwszym przełączeniem na gaz.

Jakieś pomysły?
gggfunk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2010
Auto: Citroen ZX 1.9 TD 90KM

17 Cze 2015, 21:10

Tak więc problem jest na gazie czy na benzynie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Cze 2015, 08:31

Diagnostyka silnika:
- czujnik temperatury
- potencjometr przepustnicy (tps)
Jeśli problem występuje tylko podczas pracy na zimnym silniku problem może tkwić w czujniku temperatury (nie ma ssania), sprawdź też poziom płynu chłodniczego (późne przełączanie na gaz może być spowodowane niedogrzewaniem reduktora przez niski poziom płynu).
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

15 Lip 2015, 12:46

Mi z kolei przełącza się z gazu na benzynę w trakcie jazdy. byłam u mechanika, ale problem powrócił. Na zakrętach głównie się tak dzieje :/
Kamilla
Obserwowany

Auto: Ford Focus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...