REKLAMA
Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z Daewoo Lanos 1.5 16V 1999 r. Jakoś na początku roku zaczęła dziać się sytuacja, że gdy z samego rana (zimny silnik) odpalałem rano do pracy to:
a) późno mi się przełączał, po ok. 5 minutach
b) gdy już sie przełączył na gaz, bardzo często było tak że zaraz po przełączeniu był słaby, gdy naciskałem pedał gazu czułem jak samochód hamuje zamiast przyspieszać. Nie działo się tak zawsze, czasem chodziło normalnie. Na 5 dni w tygodniu 3 lub 4 razy pojawiał się ten problem, w 1 czy 2 dni było normalnie.
Przyszło lato, sytuacja się zmieniła. Przez ostatni miesiąc-dwa zapomniałem o problemie (cieplejsza temperatura rano, wiadomo), jednak od 4 dni znowu coś zaczęło się dziać. Mianowicie odpalam auto na benzynie (niewazne czy jest zimno czy gorąco) i obroty są nierówne, jak dodaje gazu jest ok ale gdy auto chodzi na wolnych obrotach na jałowym biegu to widze jak obroty spadają poniżej tysiąca i słychać jakby auto miało zgasnąć. Czasem zgaśnie, a czasem po prostu tak chodzi. Gdy już przełączy mi się na gaz wszystko jest elegancko, gdy zaraz po tym znowu przełączę na benzynę tez jest spoko. Czyli problem występuje tylko na zimnym silniku na benzynie przed pierwszym, przed pierwszym przełączeniem na gaz.
Jakieś pomysły?