Problem z jazdą - samochód zdalnie sterowany (zabawka)

15 Lis 2022, 20:07

Witam, niedawno zakupiłem samochodzik zdalnie sterowany. Kilka dni temu, gdy próbowałem nim sterować za pośrednictwem pilota okazało się, że nie jeździ. Działa skręt w prawo/lewo, jednak nie jedzie naprzód, ani w tył. Próbowałem coś zaradzić, rozkręcałem koła, jednak to na nic.
Moją uwagę zwróciło to, że kiedy ręcznie kręcę oponą (np. lewą) w przód, to 2 opona (prawa) kręci się w tył, jakby zupełnie na odwrót. Co mogło się stać? Mógłby ktoś pomóc?
matt12
Obserwowany

16 Lis 2022, 09:13

matt12 napisał(a):jednak nie jedzie naprzód, ani w tył
Słychać załączający się silnik elektryczny który ma za zadanie napędzać koła?

matt12 napisał(a):Moją uwagę zwróciło to, że kiedy ręcznie kręcę oponą (np. lewą) w przód, to 2 opona (prawa) kręci się w tył, jakby zupełnie na odwrót.
Raczej prawidłowo, masz tam pewnie mechanizm różnicowy i zblokowany napęd z silnikiem który napędza koła.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2022, 13:04

Zakładam, że baterie w aucie jak i pilocie są nowe.
Włącz jakieś przenośne radio z anteną teleskopową ( nie wiem czy inne w których jest np. drucik zamiast anteny jest czy działają, ale z anteną napewno ). Ustaw na UKF ( tylko nie na żadną stację, ale tak, żeby szumiało ) i steruj pilotem. W ten sposób sprawdzisz, czy nadajnik jest sprawny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...