Problem z Jeb&%$%$# sąsiadem

24 Sty 2007, 15:12

Witam

Mam taki problemik z delikatnie mówiąc z wkurzającym sąsiadem.
Sprawa wygląda tak.

Przyszła Zima. Mieszkam w domku jednorodzinnym, prowadzę gabinet dentystyczny (prywatny). Mam swój garaż i tam sobie parkuję samochodzik.
Problem w tym że przyjeżdżają pacjenci i muszą stanąć na chodniku, który cały czas sam regularnie odśnieżam. Ten k...sąsiad stoi po drugiej stronie i czeka aż po odśnieżam (wiadomo pacjenci muszą gdzieś stanąć), a potem wsiada do swojego złoma i parkuje w odśnieżonym miejscu.
Czy chodnik za który się odpowiada tak zimą jak i latem, jest moją własnością i czy mogę zadzwonić do straży miejskiej żeby pouczyli tego cepa żeby parkował po drugiej stronie. A może macie jakieś inne sposoby prawne ?
Morduchna
Nowicjusz

24 Sty 2007, 19:58

Morduchna napisał(a):Czy chodnik za który się odpowiada tak zimą jak i latem, jest moją własnością?

Chodnik nie jest Pańską własnością.
Morduchna napisał(a):Czy mogę zadzwonić do straży miejskiej żeby pouczyli tego cepa żeby parkował po drugiej stronie. A może macie jakieś inne sposoby prawne ?
Można zadzwonić do straży i spytać się,co w takiej sytuacji można zrobić.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

27 Sty 2007, 23:57

Kasik napisał(a):
Morduchna napisał(a):Czy chodnik za który się odpowiada tak zimą jak i latem, jest moją własnością?

Chodnik nie jest Pańską własnością.
Morduchna napisał(a):Czy mogę zadzwonić do straży miejskiej żeby pouczyli tego cepa żeby parkował po drugiej stronie. A może macie jakieś inne sposoby prawne ?
Można zadzwonić do straży i spytać się,co w takiej sytuacji można zrobić.

ale to nie jest takie proste poniewaz musi byc przejscie poltora metra wiec jesli nie ma takiego jesli nawet parkuja pacjeci nie warto sie bawic w straz miejscka i policje bo mozesz sam dostac niezla kare za to. chodnik nie jest Twoj ale za sprzatanie i odsniezanie Ty odpowiadasz. nieosniezony chodnik to kara w wysokosci chyba 50 zl.
becia
smerfetka
Początkujący

Miejscowość: Gogolin

28 Sty 2007, 17:44

smerfetka napisał(a):ale to nie jest takie proste poniewaz musi byc przejscie poltora metra wiec jesli nie ma takiego jesli nawet parkuja pacjeci nie warto sie bawic w straz miejscka i policje bo mozesz sam dostac niezla kare za to. chodnik nie jest Twoj ale za sprzatanie i odsniezanie Ty odpowiadasz. nieosniezony chodnik to kara w wysokosci chyba 50 zl.

Ale kolega przecież pisał,że chodnik po swojej stronie odśnieża,więc nie rozumiem,za co w tym momencie by musiał zapłacić mandat.
Według tego,co Ty i kolega napisaliście,to w pierwszej kolejności mandat zapłaciłby sąsiad kolegi.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sty 2007, 07:56

Kasik napisał(a):(...) Według tego,co Ty i kolega napisaliście,to w pierwszej kolejności mandat zapłaciłby sąsiad kolegi.
Oczywiście zakładając, że po jego stronie też jest chodnik, tyle, że nieodśnieżony...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

29 Sty 2007, 10:42

fourup napisał(a):
Kasik napisał(a):(...) Według tego,co Ty i kolega napisaliście,to w pierwszej kolejności mandat zapłaciłby sąsiad kolegi.
Oczywiście zakładając, że po jego stronie też jest chodnik, tyle, że nieodśnieżony...

Z tej wypowiedzi:
Morduchna napisał(a):Ten k...sąsiad stoi po drugiej stronie i czeka aż po odśnieżam (wiadomo pacjenci muszą gdzieś stanąć), a potem wsiada do swojego złoma i parkuje w odśnieżonym miejscu.
wnioskuję,że u sąsiada nie jest poodśnieżane.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Sty 2007, 16:00

Kasik napisał(a):wnioskuję,że u sąsiada nie jest poodśnieżane.
No tak - to jest logiczne, ale czy pod tym nioodśnieżonym śniegiem jest chodnik, który powinien być odśnieżony? Bo jeśli tam chodnika nie ma, to można sąsiadowi conajwyżej problem nakreślić gwoździem na masce...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sty 2007, 16:21

poczekaj na wiosnę, rozsyp sąsiadowi garść ziarenek na dachu auta i poczekaj na efekt
Posiadam części do aut wszystkich marek!!!
Skorpion
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

29 Sty 2007, 16:52

Kasik napisał(a):Można zadzwonić do straży i spytać się,co w takiej sytuacji można zrobić.

Niech kolega tak zrobi i potem nam napisze,czy Straż cokolwiek z tym zrobiła-przecież nie możecie od razu sami sąsiadowi kary wymierzać ,anóż sąsiad dostanie mandat.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Sty 2007, 22:07

Kaska a czy Ty rozumiesz to co ja napisalam wogole??
becia
smerfetka
Początkujący

Miejscowość: Gogolin

31 Sty 2007, 23:01

smerfetka napisał(a):Kaska a czy Ty rozumiesz to co ja napisalam wogole??
No tak,chodzi o 1,5m przejścia. :evil:
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Mar 2007, 06:55

Trochę po czasie, ale znalazłem artykuł, przy lektórze którego od razu przypomniał mi się ten wątek...
http://poboczem.pl/wiadomosc-dnia/news/ ... rog,886216
Polecam... ;)
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika