Problem z kamerą Xblitz P600 - nie czyta większych kart niż 32GB

05 Wrz 2019, 16:35

Witam.
Kupiłem kamere samochodowa xblitz p600
na opakowaniu i w instrukcji obsługi jest napisane że kamerka czyta karty pamięci do 256 gb.
wkładam do niej karte 128 gb i co widze? że jest błąd pamięci
dalej wkładam karte 64gb i co widze? kamera pokazuje błąd pamięci nie można nagrywać... dodam że karty były formatowane .
wkładam karte 32 gb kamera działa poprawnie

Więc moje pytanie : o co tu chodzi? jak uruchomić na tej kamerce karte 64 gb? lub większa ktoś miał taki problem?
roberto118
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

06 Wrz 2019, 10:22

Prawdopodobnie formatujesz większe karty od 32GB w exFAT (domyślne formatowanie większych kart), a przeważnie taki format nie jest obsługiwany przez kamery tzn. nie jest z nimi kompatybilny. Następstwem włożenia tak sformatowanej karty jest błąd karty lub po prostu system w kamerze jej nie widzi.

Rozwiązaniem tego problemu jest sformatowanie większej karty do systemu plików FAT32 ale nie zrobisz tego na komputerze przy standardowym formatowaniu bo nie będzie tam takiej opcji do wyboru. Możesz wykorzystać program który pomoże ci sformatować taką kartę we wspomnianym systemie plików np. FAT32-Formatter (http://dod-tech.ca/dl/tools/FAT32-Formatter.exe). Po takiej operacji powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Wrz 2019, 16:14

Dzięki za odpowiedz kolego . miałeś racje ... właśnie dziś to obczaiłem.
Ściągnąłem program do formatowania kart pamięci i udało sie zrobić format karty .

karta 64 gb działa poprawnie teraz w mojej kamerce.
dzięki za pomoc.
roberto118
Nowicjusz

Zdjęcia: 2