Problem z kierunkami, ciągłe światło i mruganie awaryjnych - VW Bora

28 Paź 2022, 12:23

Witam,
pacjent VW Bora 1,9 miałem problem z kierunkami tzn świeciły światłem ciągłym, nie mrugały. Obstawiłem włącznik świateł awaryjnych i niby wszystko wróciło do normy (po wymianie), no ale jest taka akcja teraz, że np włączam lewy lub prawy kierunek jadę, skręcam po czym prostuje kierownice, manetka odbija i w końcowej fazie mrugną dwa kierunki naraz, dwie zielone strzałki na zegarach, tak jakby awaryjne się załączały, co to za zjawisko?
Problem z włącznikiem, czyli jakiś defekt ma? Czy coś innego?

Zakupiłem włącznik Febi, bo oryginał 140 zł.

Czyli w teorii wszystko działa, ale w praktyce jak widać niekoniecznie, no bo tak chyba nie powinno być? Jak włączam prawy to on ma działać i się wyłączyć, lewy wtedy nie działa wcale itd. czy jestem w błędzie?
Ashor
Nowicjusz

28 Paź 2022, 12:35

Tu może być kilka problemów. Czy w wymienianym przełączniku jest przekaźnik?

Tu problemem mógł być zawieszający się przekaźnik ale jak jest w przycisku który wymieniłeś to wyeliminowałeś problem jego ciągłego zwarcia więc idąc dalej może to być przełącznik od świateł, manetka od kierunkowskazów, złącze przy haku.
Miałeś może dołożony moduł kierunków tzn. po lekkim wychyleniu kierunkowskazu w daną stronę mrugają one np. trzy razy. Jeżeli tak to on może być tu tez problemem.

Ashor napisał(a):jest taka akcja teraz, że np włączam lewy lub prawy kierunek jadę, skręcam po czym prostuje kierownice, manetka odbija i w końcowej fazie mrugną dwa kierunki naraz, dwie zielone strzałki na zegarach, tak jakby awaryjne się załączały, co to za zjawisko?
Jak nie załączasz kierunku i skręcasz to jak kierownica wraca do punktu wyjścia czyli jazdy na wprost ni mrugają awaryjne?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2022, 12:58

Rokiko napisał(a):Czy w wymienianym przełączniku jest przekaźnik?

Trudno powiedzieć, ale chyba tak ja kupiłem to samo tylko w zamienniku.

Rokiko napisał(a):idąc dalej może to być przełącznik od świateł
Mówimy o tym pokrętle od świateł mijania?

Rokiko napisał(a):Miałeś może dołożony moduł kierunków tzn. po lekkim wychyleniu kierunkowskazu w daną stronę mrugają one np. trzy razy. Jeżeli tak to on może być tu tez problemem.
Raczej nie mam czegoś takiego muszę całkowicie włączyć manetką żeby świecił migacz

Rokiko napisał(a):Jak nie załączasz kierunku i skręcasz to jak kierownica wraca do punktu wyjścia czyli jazdy na wprost ni mrugają awaryjne?
Raczej nie, dopóki manetką nie uruchomię migacza to jest wszystko ok

Tylko mówimy tutaj o losowych sytuacjach, to nie jest tak, że zawsze, raz jest dobrze a za chwilę już mrugną obydwa kierunki.
I to raczej jest związane z tym odbijaniem automatycznym, bo jak ręcznie włączam i wyłączam to ta sytuacja nie ma miejsca.
Ashor
Nowicjusz