Audi A3 8l 1.6+gaz 2001r spadające obroty na ciepłym silniku!

27 Paź 2022, 17:30

Witam. Posiadam audi a3 8l 1.6+ gaz z 2001r. i mam niestety setny juz problem z tym autem, ze jak samochodzik sie nagrzeje to potrafia mu spasc obroty do 200/300, a czasami nawet zgasnie! Zazwyczaj dzieje sie to przy podjazdach na skrzyzowaniu albo parkowaniu/cofaniu ;) Samochod był podpinany pod komputer i jedyny jaki bład był to P0138 Sonda 2 Napiecie za wysokie ;) Czy sonda moze cos takiego powodowac? Bardzo prosze o pomoc, bo ja juz sam nie wiem. Przepustnica była czyszczona i adaptowana.
wrrozek
Nowicjusz

27 Paź 2022, 19:58

A jaka jest temp. płynu chłodzącego silnik jak silnik się nagrzeje? Odczytana oczywiście ze złącza OBD .
Błąd może wskazywać na niewłaściwą mieszankę, która powoduje, że spaliny nie maja odpowiedniego składu. To oczywiście jeden z możliwych powodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2022, 20:09

Nie mam pojecia jaka jest temperatura, ale ogolnie to mam walniety licznik w aucie i czesto własnie jest tak, ze temperatura na liczniku 120 i po lekkim uderzeniu to sie normuje, ale co do temperatury pod kompem to jak byłem u znajomego co mi regulowal gaz to cos mowil, ze niska temperatura strasznie, ale jak bylismy sie przejechac to normalnie wzrosło. Zapomnialem dodac, ze samochod tak samo sie zachowuje na obydwu paliwach. Czy jest mozliwosc, ze przepustnica/silniczek krokowy jest walniety i nie pokazuje zadnego bledu? Albo jakis czujnik połozenia wałka rozrzadu, bo przyznam, ze naczytałem sie sporo.
wrrozek
Nowicjusz

28 Paź 2022, 08:59

wrrozek napisał(a):Nie mam pojecia jaka jest temperatura

No to musisz sprawdzić. Jak będzie uszkodzony czujnik temp. to sterownik będzie podawał cały czas inny skład mieszanki, np. jak dla zimnego silnika. I rozgrzany będzie sie tak zachowywał.
wrrozek napisał(a):Czy jest mozliwosc, ze przepustnica/silniczek krokowy jest walniety i nie pokazuje zadnego bledu?

Oczywiscie. Jak i równiez cała masa innych rzeczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Paź 2022, 10:52

W tych silnikach często problemem jest przepustnica, a raczej syf który się na niej osadza. Pamiętam jak mieliśmy w rodzinie 1.6 MPI to co roku przy wymianie oleju wypadało ją umyć + silniczek krokowy. Inaczej obroty szalały.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Paź 2022, 14:07

No własnie dwoch mechanikow mi to czysciło i niby wszystko z nia okay :)) ale cos czuje zeby wymienic przepustnice na nowa :/ ale tez szkoda ladowac kase jak wyjdzie, ze to nie jest to, a na kompie zero bledow procz tego z sonda :(
wrrozek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...

28 Paź 2022, 15:45

Super bedzie jak uda sie to naprawic XD
wrrozek
Nowicjusz