Problem z klimatyzacją Peugeot 307 II

20 Wrz 2008, 19:23

Witam,

Dziś w moim aucie (Peugeot 307 II) stała się dziwna rzecz.

Otóż klimatyzacja automatyczna trochę zwariowała Sad

Przy ustawieniu najniższych temperatur dla obu stref (prawej i lewej) z prawej leci bardzo gorące powietrze, z lewej natomiast (dla kierowcy) cały czas zimne, bez względu na ustawienie nadmuchu, temperatury niezależnie czy klima jest włączona czy też nie :/ Przy włączeniu klimatyzacji na pozycję auto także z jednej strony leci powietrze gorące a z drugiej wciąż zimne. Przy wyłączonej klimatyzacji jest tak samo. Próbowałem wszystkich opcji chyba nie zależy to od ustawienia na panelu sterującym klimy Sad

Powietrze jest tak gorące że po pewnym czasie nie da się wytrzymać w samochodzie :/

Proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakieś pomysły w tym temacie
beechen110

• 21 Wrz 2008, 11:20

Podejrzewam,że z tym sam sobie nie poradzisz,chyba,że jesteś dobrym mechanikiem.Prawdopodobną przyczyną jest albo brak podciśnienia do sterowania klap(przełączanie kierunku nadmuchu jak i wybór powietrza ciepłe/zimne dla każdej strefy jest sterowane pneumatycznie za pomocą siłowniczków),albo awaria modułu klimy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Wrz 2008, 18:02

dzis dla odmiany, strumien powietrza zamienila sie. od strony kierowcy wialo goracym powietrzme od straony pasazera zimnym :P
    beechen110

15 Paź 2008, 17:17

byłem w serwisie i dostałem kosztorys na ok 4 tys zł. brutto

Do wymiany jest jakaś obudowa klimatyzacji wraz z 3 motoreduktorami.

Nie wiem za bardzo co to jest ta obudowa, ale czy to nie jest nagrzewnica klimatyzacji??

numer części serwisowy w serwisie Peugeota to 6450QQ cena ok 1900 zlbrutto (obudowa) i motoreduktory KL 6447RZ 373 zl brutto i 6447VA 170 zl. brutto.

Czy ktoś ma dostęp do takich części może używanych albo nowych w przystępnych cenach?? A może i jakiś serwis w Krakowie??
    beechen110

16 Paź 2008, 15:44

Nie napisałes w jakim serwisie byłeś - serwisie ASO Renault czy serwisie klimatyzacji.Ta obudowa to jest własnie system tych klap z tymi siłowniczkami.Tylko nie wiem,po co wymieniać całą obudowę,skoro można wymienic tylko siłownicvzki,bo to one są winne.No chyba,że te klapy tez są w jakiś sposób uszkodzone.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Paź 2008, 12:42

Byłem w serwisie ASO Peugeota w Krakowie AZMOT.

Dali taki kosztorys i ocene sprawy. Do wymiany rzeczy które wymieniłem wyżej. Ceny niesamowicie wysoki :/
    beechen110

28 Paź 2008, 20:00

a jednak po wybudowanie obudowy nagrzewnicy wraz z jej zawartością okazało się ze połamaniu uległy zębatki, które obracają wewnętrzne klapy.

Obudowę z zawartością wewnętrzną, bez motoreduktorów mogę sprzedać.

Cena 300 zl
    beechen110

01 Kwi 2009, 21:53

Ponieważ sporo ludzi pisze do mnie a nawet dzwoni gdyż mają podobny problem ze swoją klimą, opisuję co nastąpiło z moim problemem.

Ja już swój problem rozwiązałem.

Otóż pojechałem do autoryzowanego serwisu Peugeot w Krakowie na diagnozę. Okazało się, że mam uszkodzoną obudowę nagrzewnicy klimatyzacji (jeśli wpiszesz na Allegro nagrzewnica klimatyzacji 307) to zobaczysz jak o wygląda). Wycena serwisu ASO za wymianę obudowy i w ogóle robociznę i wszystko związane z obsługą klimy (nabicie gazem itp.) koszt ok. 3 tyś.

Okazało się, że uszkodzone są takie plastikowe zębatki, które regulują dopływ powietrza. Wyłamały się w nich prawie wszystkie ząbki, nie wiem jak to możliwe w 3 letnim samochodzie al stało się W Peugeotach 307 do 2005 roku (nawet tych po faceliftingu, bo ja takiego posiadam) były nagrzewnice starego typu, w których uszkodzenie tych elementów wiązało się z wymiana całej nagrzewnicy. W Peugeotach 307 po 2005 są nagrzewnice nowego typu, w których wyeminia się tylko jakieś wałeczki i całość podobno kosztuje ok. 200 zł i na taką też nagrzewnicę serwis ASO wymienił moją starą.

Samemu raczej się nie da tego zrobić chyba że ktoś lubi rozbierać cały kokpit swojego lewka Razz

Mam nadzieje, że moja informacja okazała się pomocna Smile
    beechen110