01 Kwi 2009, 21:53
Ponieważ sporo ludzi pisze do mnie a nawet dzwoni gdyż mają podobny problem ze swoją klimą, opisuję co nastąpiło z moim problemem.
Ja już swój problem rozwiązałem.
Otóż pojechałem do autoryzowanego serwisu Peugeot w Krakowie na diagnozę. Okazało się, że mam uszkodzoną obudowę nagrzewnicy klimatyzacji (jeśli wpiszesz na Allegro nagrzewnica klimatyzacji 307) to zobaczysz jak o wygląda). Wycena serwisu ASO za wymianę obudowy i w ogóle robociznę i wszystko związane z obsługą klimy (nabicie gazem itp.) koszt ok. 3 tyś.
Okazało się, że uszkodzone są takie plastikowe zębatki, które regulują dopływ powietrza. Wyłamały się w nich prawie wszystkie ząbki, nie wiem jak to możliwe w 3 letnim samochodzie al stało się W Peugeotach 307 do 2005 roku (nawet tych po faceliftingu, bo ja takiego posiadam) były nagrzewnice starego typu, w których uszkodzenie tych elementów wiązało się z wymiana całej nagrzewnicy. W Peugeotach 307 po 2005 są nagrzewnice nowego typu, w których wyeminia się tylko jakieś wałeczki i całość podobno kosztuje ok. 200 zł i na taką też nagrzewnicę serwis ASO wymienił moją starą.
Samemu raczej się nie da tego zrobić chyba że ktoś lubi rozbierać cały kokpit swojego lewka Razz
Mam nadzieje, że moja informacja okazała się pomocna Smile