Problem z klimatyzacja w audi a3

30 Kwi 2009, 16:19

Witam! Postanowilem napisac tutaj z nadzieja ze ktos podpowie mi mniej wiecej co sie moze dziac w moim aucie a dokladnie z klimatyzacja! Mam audi a3 1.9 tdi rok 99. Od pewnego czasu zrobilo sie bardzo cieplo i wlasnie w tym momencie odkrylem ze cos jest nie tak. Klimatyzacja jak do tej pory wszystko gralo, ale po zimie stwierdzam ze juz nie chlodzi. Pomyslalem ze nie ma gazu i trzeba nabic, wiec pojechalem.Nabili mi gaz, sprawdzili szczelnosc i ok, zmienilem filtr i odgrzybilem- ale niestety sprezarka nie wlancza sie wogole i nie chlodzi tylko wieje zwyklym powietrzem. Na wyswietlaczu pokazuje wszystko ok- pojawia sie zniezynka ale sprezarka stoi w miejscu i ani rusz. Mechanik podpia ja jak to nazwal na ostro i ruszala ale samoczynnie sie nie wlancza!!! Jestem laikiem samochodowym i nie mam pojecia co to moze byc za powod ale nie chce jechac do mechanika bez wiedzy bo nie stac mnie na eksperymenty ze wszystkim a wiemy jacy sa mechanicy! Czy ktos moze mi pomoc? Bardzo bym prosil i z gory dziekuje.
Toninho
Toon Van Dijk
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszow

30 Kwi 2009, 17:17

a zepnij na któtko czujnik cisnienia gazu w układzie klimatyzacji
mlody861
Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

30 Kwi 2009, 17:37

ok sprobuje! Tylko musze ustalic ktory to jest najpierw- bo tak jak mowilem jestem zielony!!! Czyli mam go wypiac i zapalic? Czy jak?
Toninho
Toon Van Dijk
Nowicjusz

30 Kwi 2009, 18:03

Witam.
Czujnik ciśnienia jest walnięty.
Musisz jechać do tego warsztatu co napełniali Ci klime i oni go wymienią.
Sam tego nie rób bo wypuścisz cały czynnik w atmosfere.
Oni muszą najpierw zrobić odzysk czynnika z układu, pózniej wykręcić czujnik i wkręcić nowy. Następnie muszą wykonać próżnie i jak wszystko będzie OK to napełnią układ nowym czynnikiem.
Pozdrawiam :smile:

[ Dodano: Czw Kwi 30, 2009 19:05 ]
Napewno klima będzie chodziła tak jak w książce pisze
Calitrri 80
Calitrri1980
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

30 Kwi 2009, 18:24

Dziekuje Ci bardzo! Pojade do tego warsztatu raz jeszcze chociaz powiem szczerze ze nie sprawili na mnie dobrego wrazenia skoro powiedzieli ze trzeba podpiac na komputer nastepnym razem bo teraz juz nie maja czasu a nie wiadomo co to. Chyba nie mam wyjscia- bo w innym warsztacie mi za darmo nie odzyskaja pewnie, a co do tego czujnika to droga sprawa???
Toninho
Toon Van Dijk
Nowicjusz

30 Kwi 2009, 19:39

zdejmij kostke z czujnika włóz zworke odpal samochód i włacz klime jezeli sie załączy to znaczy ze czujnik jest uszkodzony albo jezt nabite za mało gazu, czujnik jezeli dobrze pamietam znajduje sie gdzies na przewodach od klimy prze prawej lampie a jak nie to na chłodnicy od klimy, mozesz równiez sprawdzic bezpiecznik od klimy moze sie spalił
mlody861
Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.
    Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...

19 Lip 2014, 11:39

witam podpinam sie pod temat mam to samo, niedawno nabijałem gaz i było wszystko okej na dlugiej trasie poprostu zaczol dmuchac zwyklym powietrzem jak wlanczam klime to pokazuje sie sniezka i slychac takie "cyk" czyli sie cos zalancza a nie daje chlodnego powietrza a napewno nie zuzylem calego gazu przez 2 miesiace
czołgista85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: audi a3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Lip 2014, 21:06

Witamy. W autach z grupy VW problemem może być zapisany a pamięci sterownika błąd spowodowany niskim ciśnieniem w gazu układzie klimatyzacji jeśli faktycznie tego gazu brakowało. Diagnostyka komputerowa w tym przypadku bardzo wiele wyjaśni. Dzięki urządzeniu diagnostycznemu możemy sprawdzić jakie ciśnieni wskazuje czujnik i załączać sprzęgło kompresora. Jeśli faktycznie czujnik ciśnienia będzie uszkodzony to można go wymienić bez opróżniania układu ponieważ w przewodzie zamontowany jest wentyl podobny do tych montowanych w kołach.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

22 Lip 2014, 12:43

A moze sam reset komputera cos pomoze ? :)
czołgista85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: audi a3
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

24 Lip 2014, 17:23

Toon Van Dijk napisał(a): Pojade do tego warsztatu raz jeszcze chociaz powiem szczerze ze nie sprawili na mnie dobrego wrazenia skoro powiedzieli ze trzeba podpiac na komputer nastepnym razem bo teraz juz nie maja czasu a nie wiadomo co to.

Masz climatronika i błędy możesz sam sprawdzić na wyświetlaczu.
Możesz temp silnika sprawdzić również na tym climatroniku

Tylko nie wiem jaką masz wersje.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jak coś takiego to ci powiem co i jak i jak to posprawdzać.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

19 Sie 2014, 09:12

piotrpz87 napisał(a):Tylko nie wiem jaką masz wersje.

Raczej w tej a3 jest tylko ta opcja :)
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8
Silnik: 1.6/1.3
Typ: Sedan/Limuzyna