Problem z komputerem w Jaguar S-type 99"

14 Sty 2015, 14:13

Miałem stłuczkę i został zgnieciony rear electronic module i teraz auto nie odpala , jako taki prąd dochodzi bo pali się kontrolka air bag i działa radio , lecz reszta nic , wiec ma m pytanko czy za tą usterkę odpowiada ten zgnieciony moduł reszta samochodu nie tknięta tylko tył auta
dareczek38
Nowicjusz

Auto: jAGUAR S_TYPE 3L. V6
Silnik: 3.O v6 .238KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

14 Sty 2015, 18:21

No wiesz,są autka takie,że jeśli ktoś dobierze się do lusterka zewnętrznego to już komputer odłączy zapłon,podobnie jest z wycieraczkami,jeśli nie wpiszesz tej czynności w komputer a zaczniesz się do niej dobierać,to lipa .Dlatego można podejrzewać,że to uszkodzenie spowodowało to,że komp wyłączył możliwość uruchomienia auta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2015, 23:01

wiec załóżmy że to wina tego uszkodzonego modułu, wiec mogę kupic tylko ten uszkodzony moduł czy cały zestaw komputerów i wymienic wszystko łącznie ze stacyjką
dareczek38
Nowicjusz

14 Sty 2015, 23:29

Tak,ale musisz kupić moduł pasujący do twego auta,patrzysz na numerację ewentualnie musisz dowiedzieć się jaki zakres numeracji będzie pasował,przechodziłem podobne poszukiwania to wiem jak to jest.Poza tym nie wiadomo czy komputera nie trzeba będzie ,,uruchomić,, w ASO.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Sty 2015, 23:40

czemu w ASO ,bez tego nie odpali
dareczek38
Nowicjusz

15 Sty 2015, 00:06

A nie ma tam czasami tzw. wyłącznika uderzeniowego ? Było unfal więc ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    9 rzeczy, które musisz wiedzieć o nitro N2O
    Ludzie nieustannie czegoś poszukują – astrofizycy życia w kosmosie, biolodzy recepty na długowieczność, a tunerzy sposobów na wyciśnięcie jak największej mocy z silników. Ci ostatni mają najłatwiejsze ...

15 Sty 2015, 00:31

nie mam pojecia , moze jest ale nie wiem gdzie i tu jest problem .Autem uderzyłem w słup tylnym bokiem szkody nie sa duze ,ale tak feralnie trafiłem własnie w to miejsce (bagaznik) gdzie był umocowany od srodka ten moduł i po udezeniu auto zgasło
dareczek38
Nowicjusz

15 Sty 2015, 09:09

Musisz wiedzieć,że fala uderzeniowa przechodzi przez calutkie auto,musi ulec rozproszeniu,wyłącznik uderzeniowy mógł oczywiście zadziałać,znalazłem opis tego urządzenia po angielsku THE REM(Rear electronic module)controls many system of the back half of the vehicle.Niestety angielskiego nigdy się nie uczyłem,mniej więcej domyślam się co to znaczy,ale nie mam pojęcia za co on odpowiada.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Sty 2015, 12:12

PhantomASA1 napisał(a):Tak,ale musisz kupić moduł pasujący do twego auta

Patrząc na schemat kolega dobrze gada. Moduł poza sterowaniem oświetlenia tylnego nadzoruje również pompę paliwa.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jeśli uszkodzenia zgniecionego urządzenia są duże to auto nie odpali. Również mogły ulec spaleniu niektóre bezpieczniki - zwarcia. Dodatkowa uwaga z mojej strony to taka że oglądając schematy takiego auta z 2001 instalacja elektryczna jest bardzo rozbudowana. Poszczególne moduły komunikują się po linii Can więc niewykluczone że wizyta u człowieka znającego temat i mającego odpowiedni sprzęt komputerowy będzie konieczna.
bonifacy
Stały forumowicz

15 Sty 2015, 12:28

No i wszystko jasne,koszt takiego modułu to ok.250 zł,być może po zamontowaniu i odpięciu klem auto uda się odpalić,ale to pewne nie jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Sty 2015, 12:57

bonifacy napisał(a):A nie ma tam czasami tzw. wyłącznika uderzeniowego

Zobacz jeszcze to :

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

bonifacy
Stały forumowicz

16 Sty 2015, 14:56

dareczek38 napisał(a):Miałem stłuczkę i został zgnieciony rear electronic module i teraz auto nie odpala

Moduł ten może być przyczyną odcięcia prądu w ramach bezpieczeństwa od niektórych innych modułów. Chodzi o to że podczas wypadku zmniejszyć możliwość powstania ewentualnego zwarcia i samozapłonu w przypadku jakiego wycieku np. paliwa.
Najlepiej podłączyć komputer i sprawdzić błędy wtedy będziesz pewny diagnozy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna

16 Sty 2015, 19:17

no faktycznie moduł ten został zgniecony zwarcie było napewno , auto nie reaguje na nic, nawet po włozeniu kluczyka w stacyjke immobilaizer nie dział kierownica zablokowana, rozrusznik nie kręci ,ale ten moduł musi odpowiadac chyba i za przednie swiatła bo jak zrobiłem zwarcie to zapalały się swiatła z przodu i urychomił się alarm ,pytanie teraz czy wymienic tylko ten moduł czy cały zestaw komputerów łącznie ze stacyjką , a po za tym dziękuję wszystkim za pomoc
dareczek38
Nowicjusz

16 Sty 2015, 19:31

Wystarczy tylko nowy moduł,po co wymieniać komputer ze stacyjką?! Tylko pamiętaj :!: musisz kupić moduł,który będzie kompatybilny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Sty 2015, 04:23

co znaczy kompatybilny,ten sam numer seryjny?
dareczek38
Nowicjusz