Problem z mandatem - proszę o pomoc

28 Sie 2008, 23:52

witam sprawa wyglada tak jakis czas temu prowadzilem auto kolegi mojego kolegi poniewaz kierowca nie byl w stanie (czyt. pijany) auto bylo jego zony ostatnio przyszedl mandat 300zł i 6pkt karnych do niej i teraz oni chca zebym zaplacil go lecz nie dokladnie nie wiedza gdzie mieszkam znaja imie nazwisko i miasto ale nie znaja dokladnego adresu i teraz moje pytanie bo mandat ze zdjęciem oczywiscie przyszedl na wlascicielke auta jego zone powiedzcie mi czy musze go zaplacic? czy nie? a jaezeli juz musze to czy jak dam jej kase zeby zaplacila mandat to tez dostane punkty karne ? bo policja nie wie kto prowadzil auto ani nic pomozcie mi po jestem w kropce :( kasy nie mam ehhh co robic czy mandaty sie przedawniaja? pozdrawiam

EDIT by fourup: zmieniłem temat - następnym razem będzie ostrzeżenie za temat niezgodny z Regulaminem (było: POMOCY!!!)!
1kamyczek
Nowicjusz

29 Sie 2008, 14:08

A masz "jaja"?
Zrobiłeś coś, za co ukarany ma być ktoś inny, a Ty się zastanawiasz... Wstyd! Żenada i wstyd!

Powinieneś lecieć biegiem do Kobiety, przeprosić Ją grzecznie za problemy, których Jej przysporzyłeś, wziąć mandat i lecieć na Policję, aby wyjaśnić sytuację i uwolnić Ją od kłopotów.

Mandaty się przedawniają, ale Policja znalazła już sposób, aby tego uniknąć - ściągają mandaty przez Poborców Skarbowych, którzy mają uprawnienia jak Komornicy Sądowi - mogą (w razie nieuregulowania należności) zabrać z domu wszystko, co przedstawia jakąkolwiek wartość.

Czy nadal masz ochotę, zostawić Kobietę z problemem i przy okazji stracić znajomych/przyjaciół i zdobyć wśród pozostałych znajomych łatkę "ostatniego buca"?
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

29 Sie 2008, 17:41

A ja napiszę jak to wygląda od strony prawnej.Obecnie jest tak,że jeżeli fotoradar zrobi zdjęcie,to mandat przychodzi do właściciela samochodu,a ten musi mandat zapłacić bądz wskazać sprawcę wykroczenia(w tym przypadku ciebie).Dodatkowo jest zdjęcie,na którym jesteś ty,więc właściciel samochodu ma dowód,że to nie on(w tym przypadku ona) kierowała.Wówczas sprawa trafi do sądu,a ty zapłacisz wiekszy mandat plus koszta sądaowe(sąd w takich przyadkach daje zazwyczaj 500 zł kary).Plus pkt oczywiście.Dodatkowo,możesz zostać ukarany za ukrywanie się przed policją.Tak więc nie warto robić sobie kłopotów.
Co do pkt karnych,dostaje je kierujący,który popełnił wykroczenie.Pkt sa przypisywane obligatoryjnie do mandatu.Nie ma więc możłiwości,że ta pani zapłaci mandat za ciebie,nawet jak dasz jej pieniądze.Zapłacić musisz ty i ty dostaniesz pkt.
A reszta,to tak jak pisał kolega - po co ci takie kłopoty ze znajomymi i dodatkowo sąd,na którym nie masz żadnych szans?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...