Problem z mechanikiem - patowa sytuacja...

31 Gru 2007, 18:48

Witam!

Proszę was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Jestem tu nowy, ale widzę, że forum ma wielu kompetentnych użytkowników. Mój samochód to Mercedes w202.
Mam problem- mechanik wymienił mi uszczelkę pod głowicą i po przejechaniu 30 km samochód stanął i nie mogłem go odpalić. Wymieniłem nawet akumulator, ponieważ myślałem, że to jego wina. Następnie został przywieziono spowrotem do mechanik. Po obejrzeniu okazało się, że został zerwany wałek rozrządu (ukręcony),są pęknięte 3 zawory i dziura w jednym tłoku. Mechanik stwierdził, ze nie wie jaka może by przyczyna, a ja poleciłem mu zrobić ponowny remont, ale po rozmowie, ze szwagrem dowiedziałem się, że jest to wina jego wina, bo coś źle ustawił na rozrządzie. W tej chwili samochód jest u mechanika i ma go robić. Bardzo Proszę o podpowiedź co mogę z teraz zrobić? Mam go mam mu pozwolić znowu w nim grzebać czy pójść do sądu i czy ma to sens? Czy jestem mu w stanie udowodnić jego winę?

Pozdrawiam
Zbigniew
Zbigniew
Nowicjusz

• 31 Gru 2007, 19:32

Czy była głowica planowana?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Gru 2007, 19:40

tak, była.
    Zbigniew
    Nowicjusz

31 Gru 2007, 21:59

Podejrzewam że przez planowanie głowicy wyrownano dolną płaszczyznę a naruszono osiowość wałka rozrządu.Wtedy wałek pęka na środku.Przy długich głowicach po szlifowaniu należy wyosiować otwory na wałek rozrządu.
    W Polsce tylko kilka warsztatow posiada oryginalne maszyny do tej operacji.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Gru 2007, 22:07

Wina leży niewątpliwie po stronie tego co to składał.Podam jeszcze adres do ludzi co mają pojęcie i bardzo dobrze wyposażony warsztat
    AUTO-SZLIF-SPRAWKA
    ul. Konarskiego 34
    42-200 Częstochowa
    Tel: 0 34 360 43 33
    andrzej_124
    Stały forumowicz

01 Sty 2008, 16:41

O.....! to blisko odemnie z domu ! Ale ten świat mały :D , Ale bliżej mam na ul. Sw. Rocha .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
      Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...