Problem z mechanikiem - patowa sytuacja...

31 Gru 2007, 17:48

Witam!

Proszę was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Jestem tu nowy, ale widzę, że forum ma wielu kompetentnych użytkowników. Mój samochód to Mercedes w202.
Mam problem- mechanik wymienił mi uszczelkę pod głowicą i po przejechaniu 30 km samochód stanął i nie mogłem go odpalić. Wymieniłem nawet akumulator, ponieważ myślałem, że to jego wina. Następnie został przywieziono spowrotem do mechanik. Po obejrzeniu okazało się, że został zerwany wałek rozrządu (ukręcony),są pęknięte 3 zawory i dziura w jednym tłoku. Mechanik stwierdził, ze nie wie jaka może by przyczyna, a ja poleciłem mu zrobić ponowny remont, ale po rozmowie, ze szwagrem dowiedziałem się, że jest to wina jego wina, bo coś źle ustawił na rozrządzie. W tej chwili samochód jest u mechanika i ma go robić. Bardzo Proszę o podpowiedź co mogę z teraz zrobić? Mam go mam mu pozwolić znowu w nim grzebać czy pójść do sądu i czy ma to sens? Czy jestem mu w stanie udowodnić jego winę?

Pozdrawiam
Zbigniew
Zbigniew
Nowicjusz

• 31 Gru 2007, 18:32

Czy była głowica planowana?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Gru 2007, 18:40

tak, była.
    Zbigniew
    Nowicjusz

31 Gru 2007, 20:59

Podejrzewam że przez planowanie głowicy wyrownano dolną płaszczyznę a naruszono osiowość wałka rozrządu.Wtedy wałek pęka na środku.Przy długich głowicach po szlifowaniu należy wyosiować otwory na wałek rozrządu.
    W Polsce tylko kilka warsztatow posiada oryginalne maszyny do tej operacji.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Gru 2007, 21:07

Wina leży niewątpliwie po stronie tego co to składał.Podam jeszcze adres do ludzi co mają pojęcie i bardzo dobrze wyposażony warsztat
    AUTO-SZLIF-SPRAWKA
    ul. Konarskiego 34
    42-200 Częstochowa
    Tel: 0 34 360 43 33
    andrzej_124
    Stały forumowicz

01 Sty 2008, 15:41

O.....! to blisko odemnie z domu ! Ale ten świat mały :D , Ale bliżej mam na ul. Sw. Rocha .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
      Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...
      Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
      Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...