Problem z monitorem, licznikiem w CAMARO 3.6 V6 z 2016

11 Lut 2022, 17:30

Witam,

Na początku chciałbym przywitać i pozdrowić wszystkich ponieważ pierwszy raz piszę na tym forum.

Może ktoś pomoże w moim problemie.

Mam CAMARO z 2016 roku. Od wczoraj przestał mi działać ten "monitorek" miedzy zegarami który pokazuje miedzy innymi przebieg , spalanie, tryby jazdy temp. oleju itp. itd.
Zrobił się po prostu czarny. Muszę przyznać że działo się już tak sporadycznie raz na pół roku może że się nie włączał, ale po ponownym uruchomieniu samochodu znów było wszystko ok.
Od wczoraj niestety ponowne uruchomienie auta nie pomaga. Odłączyłem też akumulator na kilkanaście sekund , niestety też nie pomogło.

Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną?

Po odpaleniu samochodu wygląda to tak:

Problem z monitorem, licznikiem w CAMARO 3.6 V6 z 2016

z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
KOZBI2022
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

11 Lut 2022, 17:46

Jeżeli tak się działo jak opisujesz to problemem mogą być tu zimne luty. Warto by było wyciągnąć licznik i sprawdzić jego podłączenie.

Nie było to czasem tak że jak licznik był zimny to nie zapalał się ale jak się rozgrzał wraz z wnętrzem to wtedy wskazania na nim się pojawiały? Nie zauważyłeś żeby temperatura miała wpływ na to czy się coś wyświetlało czy też nie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lut 2022, 17:52

Właśnie nie zauważyłem, ale na pewno nie było tak że jak się rozgrzał to się coś pojawiło. Jak nie zapalił się po odpaleniu auta to tak już zostało całą drogę. Musiałem dopiero wyjść z auta, zamknąć i oddalić się na taką odległość że pilot już nie łapał. Dopiero wtedy po powrocie znów wszystko było ok. Bo jak np. tylko wyłączyłem silnik i znów zapaliłem to dalej był czarny. Tak jak pisałem kilka razy się tak zdarzyło w ciągu 4 lat i teraz nie świeci cały czas. Sprawdziłem kilka bezpieczników które miały by chyba odpowiadać za to i wyglądają na dobre.
KOZBI2022
Nowicjusz

11 Lut 2022, 19:16

Czytałem o podobnych przypadkach z ekranem na środkowej konsoli i tam pomagało odłączenia całkowite akumulatora na kilka minut (min. 15). Ty odłączałeś na kilkanaście sekund, a przez tyle czasem występuje jeszcze podtrzymanie napięcia w pamięci. Tu chodzi o to aby zrobić reset systemu być może coś mu się zwiesiło przy tym ekranie. Spróbuj tak zrobić może to zadziała i dla tego ekranu tak jak działa w przypadku ekranu w systemie multimedialnym radia.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Lut 2022, 19:25

hmmm... dzięki za info. Spróbuję jutro zrobić :)
KOZBI2022
Nowicjusz

12 Lut 2022, 16:14

Niestety nie pomogło :/ . Akumulator był odłączony około 20 min.
Odłączyłem tylko jedną klemę. Wystarczy chyba?
KOZBI2022
Nowicjusz

13 Lut 2022, 01:04

KOZBI2022 napisał(a):Odłączyłem tylko jedną klemę. Wystarczy chyba?
Raczej nie, bo z tego co wiem resetu systemu w ten sposób nie wymusisz.
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Lut 2022, 09:38

Tzn. mam odpiąć obie klemy?
KOZBI2022
Nowicjusz

14 Lut 2022, 19:39

Czytałem z ciekawości na jakimś forum z USA z wątkiem Camaro i tam odłączali obie klemy na min. 20 min. przy resecie środkowego ekranu który nic nie wyświetlał i to pomagało. Tu może być inaczej. Nie pisali nic o problemach po takim odłączeniu i nic ne trzeba było na nowo programować. Możesz poszukać z ciekawości żeby się upewnić oraz sprawdzić w instrukcji co mówią o odłączaniu akumulatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Lut 2022, 20:10

dał byś namiar na to forum/wątek?
KOZBI2022
Nowicjusz

14 Lut 2022, 20:52

Jasne :) zerknij sobie tu https://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=517817 tylko oni mieli problem z ekranem multimedialnym tym na środku.
Rokiko
Forumowicz VIP