Seat Ibiza 6L - błąd sondy lambda

16 Lut 2022, 08:19

Cześć,
Moje auto to Seat Ibiza 6L z 2002 roku, silnik benzynowy 1.4 16V 75KM/55kW (BBY).
Od 3 miesięcy jeżdżę z kontrolką check engine, która spowodowana jest sondą lambdą. Objawów na ten moment żadnych, ale jeśli da się to to ogarnąć jakimś niewielkim kosztem to wolałbym to zrobić. Komputer wywalił takie błędy:

- Liniowa sonda lambda przed katalizatorem, prąd pompy - przerwa w obwodzie (błąd 17586)
- Liniowa sonda lambda przed katalizatorem, napięcie odniesienia - przerwa w obwodzie (błąd 17589)
- Obwód grzałki sondy lambda, rząd 1/czujnik 1 - usterka elektryczna (błąd 17604)

Na tyle ile rozumiem, jest to ta pierwsza sonda przez katalizatorem. Nie są one zbyt tanie, jak kontaktowałem się z warsztatem to mówili, że wszelkie markowe to koszt tak 600-900 zł, patrząc w necie to by się zgadzało. Znalazłem natomiast jedną znacznie tańszą, nie jestem tylko pewien tej końcówki/złączki - wiem tyle, że 4 pin nie pasuje, tylko czy 5-pinowa to ta odpowiednia?
https://www.czesciauto24.pl/ridex/15215219
Czy według Waszej wiedzy ta część będzie pasować? Producent pewnie średnio renomowany, ale to już na moje ryzyko, kwestia czy technicznie to w ogóle pasuje do tego modelu?
Pozdrawiam
grotx
Nowicjusz

16 Lut 2022, 10:41

Wszystko wskazuje na podgrzewanie sondy. Trzeba wypiąć wtyczkę na zimnym silniku i sprawdzić, czy na sondę przychodzi napięcie do grzałki. Warto też sprawdzić czy sama sonda pracuje. Jeżeli tak, to do wymiany niestety sonda. Ori są dość drogie niestety. Ja bym się zastanawiał nad zamiennikiem NGK. Jest nieco tańsza od ori. Jakieś uniwersalne itp raczej odradzam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2022, 17:45

Dzięki za odpowiedź. W warsztacie raczej krótka piłka - wymiana i tyle, natomiast nie wiem na ile sprawdzali to o czym piszesz i czy sama sonda w ogóle działa. NGK jak najbardziej, ale cena też bliżej 600 zł. Nie oszczędzałem nigdy na tym aucie, ale w myślach jest zakup czegoś innego za kilka miesięcy, już nie chciałbym pakować w niego zbyt dużo kasy, stąd moje próby zrobienia tego w miarę budżetowo :wink:
Patrząc po odpowiednikach sondy NGK, to ten Ridex też powinien pasować, musiałbym zaryzykować...
grotx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...