16 Lut 2022, 08:19
Cześć,
Moje auto to Seat Ibiza 6L z 2002 roku, silnik benzynowy 1.4 16V 75KM/55kW (BBY).
Od 3 miesięcy jeżdżę z kontrolką check engine, która spowodowana jest sondą lambdą. Objawów na ten moment żadnych, ale jeśli da się to to ogarnąć jakimś niewielkim kosztem to wolałbym to zrobić. Komputer wywalił takie błędy:
- Liniowa sonda lambda przed katalizatorem, prąd pompy - przerwa w obwodzie (błąd 17586)
- Liniowa sonda lambda przed katalizatorem, napięcie odniesienia - przerwa w obwodzie (błąd 17589)
- Obwód grzałki sondy lambda, rząd 1/czujnik 1 - usterka elektryczna (błąd 17604)
Na tyle ile rozumiem, jest to ta pierwsza sonda przez katalizatorem. Nie są one zbyt tanie, jak kontaktowałem się z warsztatem to mówili, że wszelkie markowe to koszt tak 600-900 zł, patrząc w necie to by się zgadzało. Znalazłem natomiast jedną znacznie tańszą, nie jestem tylko pewien tej końcówki/złączki - wiem tyle, że 4 pin nie pasuje, tylko czy 5-pinowa to ta odpowiednia?
https://www.czesciauto24.pl/ridex/15215219
Czy według Waszej wiedzy ta część będzie pasować? Producent pewnie średnio renomowany, ale to już na moje ryzyko, kwestia czy technicznie to w ogóle pasuje do tego modelu?
Pozdrawiam