Problem z montażem lamp

26 Lut 2022, 07:09

Witam wszystkich
Jestem nowy i jeżeli zrobię coś nie tak proszę o wyrozumiałość
Do rzeczy
Posiadam astrę F chciałem zmienić lampy przednie ze zwykłych na rigi niestety po demontażu całego przodu okazało się że nowe lampy nie pasują nie wiem czemu sprzedawca z allegro zapewniał że na sto procent będą pasowały
Moje pytanie czy ktoś z was miał może taką samą sytuację,co muszę zrobić przerobić żeby je zamontować
Proszę o pomoc
Dodam że moja astra to rok 2000 sedan
Michalkto
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

26 Lut 2022, 10:34

W jakim sensie nie pasują? Kształt mają identyczny i mocowania?

Opisz bardziej szczegółowo w czym masz dokładnie problem, możesz też wrzucić zdjęcia do tematu w załączniku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lut 2022, 12:01

Problem tkwi w dużej obudowie nowej lampy , będę w domu wrzucę zdjęcia
Michalkto
Nowicjusz

26 Lut 2022, 15:18

Michalkto napisał(a):Problem tkwi w dużej obudowie nowej lampy , będę w domu wrzucę zdjęcia
Ok, zobaczymy. Czasem wystarczą niewielkie modyfikacje wewnętrzne i być może w tym przypadku tak jest ale jak sprzedawca powiedział ze powinny pasować bez problemu to raczej nic nie powinno przeszkadzać i powinny wejść bez problemu na swoje miejsce.
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Lut 2022, 05:35

Problem z montażem lamp Problem z montażem lamp Problem z montażem lamp
Michalkto
Nowicjusz

27 Lut 2022, 10:36

No ale z czym jest problem? Są za duże?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - potężny, luksusowy samochód terenowy
    To największy i najbardziej luksusowy model w gamie SUV-ów Lexusa, którego długość to 5065 mm, a szerokości wynosi 1980 mm. Wielki jest również bagażnik auta, który pomieści 701/1276 l. Pod maską ...

27 Lut 2022, 11:33

No właśnie są za duże,a miały idealnie pasować, myślę jak tu przerobić ale żeby zbytnio nie ingerować w nadwozie czy wogule da się to zrobić
Michalkto
Nowicjusz

27 Lut 2022, 12:06

Ciężko Ci tak doradzić przez internet bo nie wiemy gdzie dokładnie jest problem, może przyłóż te lampy do okulara i pstryknij foty gdzie jest problem a najlepiej to pomierz skorupę lampy i porównaj to ze starą lampą.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2022, 12:29

Możesz też zrobić zdjęcia starej lampy i wskazać na nich miejsce bądź miejsca w których nie pasują. Jednak chyba najlepiej będzie jak zrobisz tak jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Lut 2022, 13:50

Ok zrobię to najszybciej jak będzie możliwe i wstawię foto ale patrząc na 1zdjecie to nie przechodzi lewa strona z tego powodu że obudowa lampy jest za duża
A nie będę jej cioł bo będzie nieszczelna
Jeszcze poszukam może ktoś miał taki sam problem ,jak nic nie znajdę to albo będę je sam przerabiał
Spróbuję że starej lampy zdjąć tył
Lub je w diabły Sprzedam
Michalkto
Nowicjusz

28 Lut 2022, 11:16

Jako że nie są to oryginalne lampy ( w oryginale nie było chyba ringów? ), to problem może być z rocznikiem. W roku 2000 były produkowane dwie wersje Astry - F i G. Obie miały inne reflektory. W 2000 roku Astra F miała nazwę Astra Classic. Jest z tym ciutek namieszane. Na allegro są natomiast lampy do Astry G i opisane są jako rocznik 98-09. A więc niby są i do F i do G...
Może tu chodzić o to, że ty masz np. Astrę G, a lampy są do astry F, z tym, że w F lampa kierunkowskazów była osobno, a światła osobno. W G natomiast jest już jako całość. I być może, że ta lampa jest do F, ale zrobiona jest pod wzór G, czyli kierunki i światła są w jednym reflektorze.
Ty musiałbyś kupować lampy wg numeru VIN. To będzie chyba najlepsze rozwiązane. Ewentualnie kombinować z przeróbkami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2022, 12:23

MotoAlbercik napisał(a):Ty musiałbyś kupować lampy wg numeru VIN.
kto Ci takie lampy z zamiennika dobierze po VIN?
Do astry G to nie są lampy to napewno, toż to całkiem inny kształt. Nie mieszaj w głowie chłopakowi.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2022, 13:08

Trafiły się lampy ze złego odlewu nie do końca porównywalne z ori :P odsyłaj do sprzedawcy i niech Ci wysyła nowe pasujące
imjaniak
Obserwowany

28 Lut 2022, 14:49

Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi,
Ja już zgłupiałem całkiem znajomy ma taką samą astrę F jak ja brał lampy od tego sprzedawcy co ja i on już dawno na niech jeździ ,a ja się bujam i kombinuje jak to zamontować
Ale może być tak jak mówi
Imjaniak że może być zły odlew i dla tego nie pasuje
Michalkto
Nowicjusz

28 Lut 2022, 16:57

Skoro kolega brał wcześniej do takiego samego auta i pasowały to spróbujcie je porównać i zobaczyć czym się różnią. Na razie nic z nimi nie kombinuj bo ich w razie czego nie oddasz.

W którym miejscu ta lampa dokładnie nie pasuje? Do błotnika, zderzaka czy coś innego przeszkadza przy jej montażu?
Rokiko
Forumowicz VIP