Problem z obrotami Golf III 1.6 97

15 Gru 2011, 07:37

Witam. Wczoraj niechcącą przy odpalaniu zrobiłem zwarcie tzn przez krótką chwilę nie było prądu. No i się zaczeło przy ponownym odpaleniu obroty wsoczyły na 2,5 tys/min (auto zimne) powinno być tak jak zawsze 1,1. Po rozgrzaniu obroty były 1,1-1,2 o wcześniej były 750-800. Kiedy dziś dojechałem do pracy i ponownie go odpaliłem silnik wspoczył od razu na 2,5 tys/min aby po chwili zjechać na 1,2 1,2 -1,0 tys/min (silnik ciepły). Poczytałem trochę na forach i na noc odłączyłem klemy aby zrobić reset komputera. Rano podłączyłem odpaliłem i poczekałem aż się nagrzeje do 90 stopni. Zrobił to szybciej niż zwykle ale fakt obroty też były większe do 1,5 tys - zimny po nagrzaniu 1,0 tys/min. Nie pomogło. Co więcej podczas jazdy gdy wbije bieg jałowy lub samo sprzęgło obroty nie spadają do 750-800 (tak jak normalnie) tylko utrzymują się w granicach 1,5 tys/min. Sam nie wiem co to może być. Wstępnie domyślam się że komputer podaje złe wartości i przepustnica szaleje. Może trzeba podpiąć golfa pod vag i ustawić lub wczytać poprawne parametry. Proszę o szybką odpowiedź.
liptoms
Początkujący

15 Gru 2011, 08:04

A tak na marginesie zaznaczam że problem pojawił się po tym tzw. zwarciu czy też chwilowemu braku prądu. Wcześniej było ok. Więc nie sądzę by był to np silnik krokowy tka jak pisz na innych foramch. Myśle że komputer wczytał sobie jakieś inne dane np pracuje w trybie awaryjnym czy coś
liptoms
Początkujący

16 Gru 2011, 23:36

podepnij go pod kompa i zrób adaptacje silniczka krokowego i wykasuj błędy powinno być w porządku
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306

23 Gru 2011, 07:36

Witam. Dzięki za wszystkie odpowiedzi choć spodziewałem się ich więcej. Problem został rozwiązany poprzez podpięcie pod komp i ponowne zaadoptowanie przepustnicy bo się rozregulowała. Na marginesie, ale jestem laikiem mój autoelektryk stwierdził już dawno że mój golf nie ma silnika krokowego tylko przepustnice która zastępuje w moim przypadku silnik krokowy ale czy to prawda???
liptoms
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Insignia z instalacją gazową LPG
    Opel Insignia z silnikiem 1.4 Turbo LPG ecoFLEX przystosowanym do eksploatacji na skroplonym propanie-butanie (LPG). Fabryczną instalację gazową można zamówić do każdej wersji nadwoziowej flagowego Opla, czyli sedana, ...