Witajcie, jest problem z autem, a dokładniej z obrotami na jałowym biegu- podczas hamowania (np. dojeżdżaniu do świateł w momencie naciśnięcia hamulca i wrzucenia na luz obroty spadają do Ok.600 i lekko drży auto, później wracają do normy Ok.715-720) dzieje się to najczęściej z rana gdy auto nie rozgrzane po jakimś czasie to już nie występuje. Zaczęło się to od tego ze raz jechałem i nagle zaczęło mi drzeć auto (dość intensywnie, ale gdy zgasiłem auto, problem (niby) znikł. Sprawdziłem błędy i wyskoczył p0506, wyczytałem ze możliwe, ze przepływka wiec rozłączyłem Aku i przeczyściłem przepływomierz, błąd już nie wyskoczył, ale problem został.
czytałem i opisywałem na
forum Volvo radzili bym przeczyścił przepustnice i przepływke... tak zrobiłem, dziś odebrałem auto po czyszczeniu i problem nie znikł, nawet wydaje mi się ze jest bardziej wyczuwalny.
Przepustnica była brudna ale podobno tragedii nie było, teraz gdy jest czysta widać lekkie prześwity. Czy to znaczy ze trzeba ustawić przepustnice komputerem?
Dzisiaj zauważyłem również, ze na postoju (na jałowym biegu) gdy lekko ruszę kierownica w lewo lub w prawo wskazówka od obrotomierza również się rusza,a dokładnie obroty spadają (nie znacznie ale jest to zauważalne i odczuwalne na kierownicy-lekkie drżenie) pomóżcie
Pacjent volvo v50 2.4 benzyna 2005 r