Problem z obrotami po przełączeniu na gaz

20 Paź 2006, 15:54

Instalka sekwencyjna.
Rano, po przeskoczeniu na gaz spadają obroty, a czasami mocno szarpie, chce zgasnąć. Po przełączeniu na benzynę wszystko jest ok. Po przejechaniu kilku kolejnych kilometrów na gazie, bez zatrzymywania się na gazie jest ok. Podobno może być to problem silniczka krokowego. Proszę o radę.
Costha
Nowicjusz

20 Paź 2006, 16:29

Witam,
Piszesz że rano być może masz ustawiona za niską temperaturę przy której przełącza się na gaz, jak by był to silnik krokowy to i na benzynie też by pracował nieprawidłowo... Do tego sprawdź filtr powietrza czy jest czysty, może być jeszcze do wymiany filterek od gazu.
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2006, 20:46

hmm...filterek to raczej niesądze,ale napewno instalka do regulacji.
podałbyś jeszcze jakie auto posiadasz :?:
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

21 Paź 2006, 14:23

Focus z 2002.
Costha
Nowicjusz

21 Paź 2006, 15:44

Nie można wykluczyć membran w reduktorze/parowniku, skoro instak\lka z 2001 roku. Membrany ulegają naturalnemu starzeniu materiałowemu.
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

06 Lis 2006, 13:20

Witam ponownie,

został wymieniony reduktor i nastąpiła znaczna poprawa. Jednakże pojawił sie problem dość niskiej temperatury gazu ok. 21-22 . Gazownik na razie nie wiem gdzie tkwi problem. Proszę o jakąś radę. Ciśnienie na reduktorze jest ok, sondy działają poprawnie. Na benzynie wszystko jest ok.
Costha
Nowicjusz

09 Lis 2006, 15:28

Costha napisał(a):Witam ponownie,

został wymieniony reduktor i nastąpiła znaczna poprawa. Jednakże pojawił sie problem dość niskiej temperatury gazu ok. 21-22 . Gazownik na razie nie wiem gdzie tkwi problem. Proszę o jakąś radę. Ciśnienie na reduktorze jest ok, sondy działają poprawnie. Na benzynie wszystko jest ok.
Nie bardzo rozumiem zdania o temperaturze gazu? Według mnie występuje jakieś zakłócenie przepływu cieczy z układu chłodzenia przez reduktor. Jeśli przełączenie z benzyny na gaz odbywa się automatycznie, to w "komputerku" gazu jest zaprogramowana zbyt niska temperatura cieczy chłodzącej.
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań