Accord problem z gazem

06 Lis 2006, 22:29

Kupiłem samochód z instalacją gazową, po włączeniu silnika uruchamia się na benzynie i za chwilkę przełącza go na gaz (można powiedzieć że to następuje po kilku sekundach - po wył. się rozrusznika), obawia się tego co się będzie działo gdy będzie zimniej. Czy silnika da sobie radę z gazem przy nikkich temp. Coś da się z tym zrobić?? Instalacja Lowato (tomasetti, przeł. typu mini czy coś takiego
Tytus_K
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

06 Lis 2006, 22:33

jest to do przeregulowania.
zapewne nie ma opcji z kontrolą temp.
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

07 Lis 2006, 20:53

Jak szybko przełąłcza się na gaz zależy od temperatury silnika. Prawdopodobnie da się to jakoś ustawić, ale przedtem należy zobaczyć, co będzie sie działo przy niższych temperaturach.
Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
motomaniaczek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Końskie

09 Lis 2006, 01:36

Jak jest ciepły silnik to często ustawiają przełączenie na gaz już po 5 sekundach mówię tu o instalacji sekwencyjnej. Kiedy silnik zimny to granicą wtedy jest temperatura średnio 30 - 40 stopni.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...