Problem z obrotami

27 Maj 2011, 08:05

witam wszystkich mam taki problem odebrałem auto od mechanika od wymiany uszczelki pod głowica i teraz mam problem z obrotami silnika zaczeły one falowac auto gasnie czasami zapala sie zółta lampka z samochodem pochylonym. Czy miał ktos podobny problem jesli tak to prosze o pomoc
janek4
Nowicjusz

Miejscowość: Kawęcin

27 Maj 2011, 11:26

Kolego napisz coś więcej o aucie
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Maj 2011, 14:12

Mało informacji podajesz.....wydaje mi sie cos gdzies nie ma styku...
Albo coś źle poskładali. Czy ten mechanik coś wie o FL? czy tylko wie ze cos takiego istnieje?
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

27 Maj 2011, 17:23

witam informacji wiecej jest to freelander 1,8 benzyna z 2000 roku moge powiedziec tyle słychac jakies trykanie ze silniczka krokowego silniczek został zdemontowany i wyczyszczony i zero róznicy nie wiem czy te odglosy które słychac sa oki czy nie nastepnie moje obawy wzbudza zapalajaca sie kontrolka pochylonego auta dodam równiez i tu tez prosze o pomoc ze nie mozna uzyzkac komunikacji przez komputer ze silnikiem z poduszkami powietrznymi tak a ze silnikiem nie wiemy dokłdanie co pokazałby komputer Panowie prosze o pomoc bo juz nie wiem co mam robic przed tem było oki a teraz cos nie gra jutro jeszcze chce sprawdzic czy rozrzad aby napewno jest dobrze załozony czy tez moze przeskoczył im o jeden zabek ale jesli ktos ma to prosił bym o schemat rozrzadu
janek4
Nowicjusz

27 Maj 2011, 20:17

witam;
rozumiem że auto przeskładanka ...
jak robiona była glowica to moze, nieszcelność przy kolektorze dolotowym,
lub którymś przewodzie
silnik krokowy po wyłaczeniu silnika powinno być słychać

a kontrolka posprawdzać wtyczyki , suwak na lewarku ?
lub komputer
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Maj 2011, 20:42

sympatyk z komputerem niestety jest problem bo mozna sprawdzic abs i poduszke powietrzna a niestety nie idzie uzyskac połaczenia do danych z silnika i nie wiem co moze byc przyczyna tego
janek4
Nowicjusz

27 Maj 2011, 20:58

janek4 napisał(a):z komputerem niestety jest problem

jakim komputerem ? ?
bo niektórzy twierdzą żę LR tylko koszernym Autologic lub T4
wg mnie silnikowe ustaw. jeszcze Launch X 431 ?
tylko jak ktoś kabli nie popierdz...

ale lewego powietrza jak i szarej strefy kompem ...nie zmierzysz :lol:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

27 Maj 2011, 21:01

sympatyku wiem no byłem na dwóch komputerach na jednym facetowi udało sie podłaczyc ale tylko raz potem juz nie było mozliwosci komunikacji a lewego powietrza wiem ze sie nie da sprawdzic a na temat tej lampki wszystko sprawdzone zapala sie ona gdy odepnie sie kostke od przepustnicy i wtedy nie gasnie zas gdy sie ja wepnie wszystko jest oki a mozesz mi jeszcze powiedziec czy wina moze byc zła praca cewki jak tak to czy sa metody na jej sprawdzenie
janek4
Nowicjusz

27 Maj 2011, 21:30

janek4 napisał(a):temat tej lampki wszystko sprawdzone zapala sie ona gdy odepnie sie kostke od przepustnicy i wtedy nie gasnie zas gdy sie ja wepnie wszystko jest oki

kostka przy przepustnicy to czujnik położenia /TPS/-co ma piernik do kontr.zjazdu :evil:

chyba że masz buzerkę w przewodach :mrgreen: żółta lampka jest od kontroli zjazdu
Kolego a masy silnika nie upieprzyli?
czy wymieniali uszczelkę kol. ssacego ? sprawdz czy dokrecony ale z czuciem bo
uszczelka typu oring i kolektor delikatnie może sie "kiwać "
aha jeszcze powietrze może ciągnąć przez oskę przepustnicy i ten czujnik ,
tylko kontrolki to /powietrze/ ni może zapalać
sympatyk
Zaawansowany

27 Maj 2011, 21:34

no własnie tez mi sie tak wydaje wiec trzeba szukac problemu z kontrolka dalej a mozesz mi powiedzec gdzie szukac tej masy silnika gdzie to powinno byc wkrecone a uszczelke klektroa ssacego mieli wymienic ale czy wymienili nie jestem pewien niestety

[ Dodano: 27 Maj 2011, 22:42 ]
sympatyk a posiadasz moze schemat przewodów które powinny isc do kostki tej co podpina sie komputer
janek4
Nowicjusz

28 Maj 2011, 07:41

Witam
Jeśli byś nie miał masy to już po pierwszym rozruchu silnika spalił byś kompa
Co do diagnostyki kompem to poszukaj serwisu z testerem diagnostycznym BOSCH KTS
Poszukaj też luźnego przewodu podciśnieniowego
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

28 Maj 2011, 07:55