Problem z OC bardzo pilne

06 Maj 2009, 18:12

Witam ,mam problem z wypowiedzeniem umowy ubezpieczycielowi , mianowicie ubezpieczyłem samochód w innej firmie a nie wypowiedziałem umowy OC w terminie,mineło już 17 dni od terminu zakończenia poprzedniej umowy i przedłurzyli ją automatycznie a ja już mam ubezpieczenie gdzie indziej , wiecie jak z tego wybrnąć , dzięki za wszelkie rady.
rafik-77
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

06 Maj 2009, 18:35

Witam obawiam sie że nie będzie to możliwe gdyż jak nie wypowiesz w terminie umowy to oni ja przedłużają automatycznie i teraz będziesz miał OC w dwóch ubezpieczalniach
niezgudka
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

07 Maj 2009, 09:21

Można wypowiedzieć jedną z umów,ponieważ jeżeli są zawarte dwie umowy,to tylko jedna może być obowiązkowa.A druga jest w tym momencie ubezpieczeniem dobrowolnym i można z niej zrezygnować.
Jak to zrobić oraz konkretne podpowiedzi znajdziesz u Rzecznika Ubezpieczonych - http://www.rzu.gov.pl/
Klikasz w zakładkę <Najczęstsze Problemy" i szukasz "Problem podwójnego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.
Jeżeli czegoś nie będziesz wiedział,to możesz skontaktować się telefonicznie.Nr telefonu oraz adres rzecznika jest w zakładce "Dyżury telefoniczne".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2009, 11:35

dzięki za odpowiedzi ,bardzo się przydały- pozdrawiam
rafik-77
Nowicjusz

07 Maj 2009, 11:48

załatwiłeś temat?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

07 Maj 2009, 14:08

Dariusz Sawicki, a znasz jakies przypadki pozytywnego rozpatrzenia przez nich spraw?
on_24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

07 Maj 2009, 16:37

Witam. Sprawa cały czas w toku , po przeczytaniu paru artykułów z podanej przez was stronki , napisałem i złożyłem prośbe do ubezpieczyciela o rozwiązanie umowy ,niestety prawo jest takie ,że według dzisiejszych przepisów ,ubezpieczyciel wcale nie musi rozwiązać ze mną umowy po termninie nawet jak mam już ubezpieczenie gdzie indziej , nie było by sprawy gdybym wypowiedział umowe przed automatycznym jej przedłużeniem a teraz to tylko dobra wola ubezpieczyciela ,troche to dziwne bo przecież ja żadnej umowy nie podpisywałem z nim na 2009 ,ale idzie to z automatu -- no zobaczymy jak będzie dzisiaj złożyłem pismo w postaci prośby i teraz czekam. Pozdrawiam
rafik-77
Nowicjusz

08 Maj 2009, 09:43

Nie jest to dobra wola ubezpieczyciela.To drugie OC nie jest już zaliczane jako obowiązkowe,tylko jako dobrowolna.I masz prawo z niej zrezygnować.Zadzwońdo rzecznika Ubezpieczonych i przedstaw temat,a dowiesz się,co masz zrobić.Oczywiście daj znać,jak sprawa się potoczyła.
Dzwoniąc do rzecznika Ubezpieczonych musisz uzbroić się w cierpliwość,ponieważ jest tam ciężko się dodzwonić,ale jest to mozłiwe,więc się nie poddawaj.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2009, 10:17

Nie jestem pewny czy masz racje napewno. Co prawda takie zmiany w przepisach mialy wejsc juz jakis czas temu, ale chyba na planach sie skonczylo. A ty znasz jakies przypadki ale takie rzeczywiste, kiedy zmienilo sie to?
on_24
Początkujący

08 Maj 2009, 16:19

Wystarczy wejść na stronę Rzecznika Ubezpieczonych i poczytać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Maj 2009, 15:23

Hmm... Ja chyba nie dawalem wypowiedzenia i zadnych problemow nie mialem, ale to byl pakiet w salonie, ktory obslugiwal obie firmy.
DUCATI
Początkujący

15 Maj 2009, 16:59

Nie ma znaczenia,gdzie brałeś OC - czy w salobie w pakiecie czy u ubezpieczyciela.Przepisy o OC są tylko jedne.Lepiej się zainteresuj tym wypowiedzeniem - sprawdz u ubezpieczyciela,bo możesz się kiedyś zdziwić jak ci przyjdą rachunki do zapłacenia za składki.
Chyba,że jak kupowałeś samochód,to jeszcze nie było przepisu mówiącego o automatycznym przechodzeniu ubezpieczenia OC na następny okres,jeżeli nie wypowie się umowy najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Maj 2009, 18:56