Problem z OC i AC

12 Gru 2009, 14:05

Witam wszystkich!

Mam następujący problem - jestem 18latkiem, świeżo po egzaminie na prawo jazdy. Moja matka posiada Audi A8 o wartości około 40 tys zł. Ubezpieczyciel stwierdził, ze w przypadku jakiegokolwiek użytkowania tego auta przeze mnie, ubezpieczenie nie zostanie wypłacone, z powodu tego, ze nie mam 25 lat i jestem swieżo po prawo jezdzie. Co mogę (ew. mogą zrobić rodzice), abym był w stanie użytkować to auto. Audi jest ubezpieczone w Compensie.
Nathian
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

12 Gru 2009, 22:32

Przeczytaj umowę ubezpieczenia. Jeśli nie ma wniej nic na temat prowadzenia auta przez osobę poniżej 25 lat to klient gada bzdury. Zreszta nawet jak jest tam jakiś taki zapis to wydaje mi się, że bezprawnie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Gru 2009, 11:20

Żadna ubezpieczalnia nie ma prawa odmówić wypłacenia odszkodowania z polisy OC.
Co do ubezpieczenia AC,to jak pisze kolega wyżej - przeczytajcie dokładnie umowę ubezpieczenia i wszystko będzie jasne.Zawsze wiążąca jest umowa,a nie to co mówi agent.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2009, 15:25

W formularzach ubezpieczeniowych są pozycje w których wpisuje się np. czy posiadam dzieci, czy autem będzie się poruszać członek rodziny, lub inny kierowca do 25 roku zycia. Jeżeli w formularzu mama zaznaczyła, że nie ma nikogo takiego, bądź nikt taki nie będzie autem jeździł, to ubezpieczyciel ma rację.
Należy wtedy sporządzić aneks do umowy, co spowoduje powiększenie składki OC/AC.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...