Kupno auta uzywanego OC pomoc

28 Paź 2009, 12:39

Witam,mam pytanie i nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum...Zacznę od tego że kupiłem używane auto na starych blachach(czarne rejestracje) auto było zarejestrowane na firmę i kupione zostało na firmę(zwrot podatku itp) będzie na nazwisko brata,teraz mam pytanie odnośnie OC,polisa jest jeszcze ważna przez pół roku wiec sporo,ale w obecnej ubezpieczalni składka wychodzi około 150zł drożej niż w firmie w której do tej pory brat rejestrował pojazdy,wiem że mam 30dni na zmianę ubezpieczyciela itp ale czy mogę zrobić w ten sposób ze po zmianie blach na nowe zgłaszam się do najbliższego oddziału obecnego ubezpieczyciela aktualizuje dane auta,czyli nowe blachy i nazwisko nowego właściciela(w tym wypadku mojego brata) i korzystam do końca ważności OC a na dwa dni przed wygaśnięciem polisy składam wypowiedzenie i zmieniam ubezpieczyciela na firmę która bardziej mi odpowiada(jest tańsza),czy jeśli wiem ze na pewno zmienię ubezpieczyciela to jednak muszę poinformować daną firmę w ciągu 30 dni i od razu ubezpieczać w nowej.Mam nadzieję ze jasno opisałem sytuację i proszę o odpowiedź... pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez play2snake, 29 Paź 2009, 23:24, edytowano w sumie 1 raz
play2snake
Nowicjusz

Miejscowość: Pisz

28 Paź 2009, 13:05

Rejestrujesz, aktualizujesz dane i śmigasz do końca na OC poprzedniego właściciela (ewentualnie będziesz musiał dopłacić różnicę w składce wynikającą z różnicy zniżek). 30 dni przed końcem ubezpieczenia wypowiadasz umowę i następną zawierasz gdzie Ci lepiej pasuje.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Paź 2009, 16:16

Wystarczy jak własnoręcznie podpisane wypowiedzenie dostarczysz dzień przed końcem polisy, wtedy wypowiedzą. Przerabiałem to już kilka razy... A jeżeli w dotychczasowym towarzystwie jest dla Ciebie drogo, to zainteresuj się w directach typu Link4, axa, liberty, tam jest taniej niż w tradycyjnych towarzystwach, do tego są teraz promocje które dodatkowo wpływają na obniżenie cen.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

29 Paź 2009, 16:42

Wiec odpowiedzi są takie a sprzedawca auta mówi ze wystąpi do ubezpieczalni o zwrot za reszte okresu ubezpieczenia auta bo on nie będzie przecież korzystał a mi przyjdzie wezwanie do opłacenia składki czy tak to wygląda???
play2snake
Nowicjusz

Miejscowość: Pisz

29 Paź 2009, 18:24

Troszkę namieszane to jest.
Wszystko jest tak jak sam napisałeś - kupiłeś auto i masz 30 dni na przerejestrowanie oraz na wybór,czy zostajesz u tego ubezpieczyciela i korzystasz z ubezpieczenia OC do końca trwania umowy,czy rezygnujesz i umowę wypowiadasz i zawierasz ją u innego ubezpieczyciela.Jeżeli nie zrezygnujesz,to umowa przechodzi na ciebie.Musisz tylko pofatygować się do tego ubezpieczyciela by zmienić dane,jak sam zresztą napisałeś.Jeżeli natomiast zrezygnujesz w ciągu tych 30 dni,to musisz pamiętać,żeby OC miało ciągłość - jeżeli np. zrezygnujesz 27 danego miesiaca,tonową umowę OC musisz podpisać z datą 28 danego miesiąca.Za nawet jeden dzień zwłoki są już kary.
Jeżeli z ubezpieczenia nie zrezygnujesz i postanowisz kontynuować je u ubezpieczyciela poprzednika,to ubezpieczyciel przeliczy ci zniżki i albo dopłacisz,albo nie.Zależy to od tego,jakie zniżki ma sprzedawca,a jakie masz ty czy twój brat.
Jeżeli postanowisz kontynuować to ubezpieczenie,to sprzedawca nie dostanie żadnego zwrotu składki.I może pisać nawet 1000 pism do ubezpieczyciela,a zwrotu i tak nie dostanie.Zwrot dostałby w przypadku,jakbyś ty zrezygnował z tej polisy i ją wypowiedział.Ale to zależy tylko od ciebie.
Z tego co wiem,to nawet nie opłaci się rezygnować z obecnej polisy,ponieważ składka za nową polisę będzie najprawdopodobniej większa niż ewentualna dopłata do obecnej polisy.A i sprzedawca dostanie dosłownie grosze za niewykorzystany okres.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2009, 15:50

A czy zwrotu składki nie dostanie obecny właściciel samochodu, jezeli zrezygnuje z ubezpieczenia? Pamiętać należy także, że jeżeli ubezpieczenie kończy się wcześniej niż 30dni po zakupie auta to owa reguła nie działa i trzeba wypowiedzieć najpóźniej dzień przed wygaśnięciem tego terminu. Dla przykładu. Kupuje 1.maja samochód a polisa konczy sie 15 maja to towarzystwo musi dostać wypowiedzenie najpóźniej 14maja.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...
    Koniec świata odwołany! Rozpoczęła się epoka MINI
    Koniec świata odwołany. Czas na zabawę! W wielu krajach Ameryki Środkowej, takich jak Meksyk czy Gwatemala, 21 grudnia 2012 odbyły się huczne uroczystości na powitanie nowej ery. Data pochodzi ze źródeł historycznych ...

13 Gru 2009, 16:39

Witam

Szukałem w internecie pomocy i tak tu trafiłem

Moj piewrwszy post.

Podepne sie pod temat

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli postanowisz kontynuować to ubezpieczenie,to sprzedawca nie dostanie żadnego zwrotu składki.I może pisać nawet 1000 pism do ubezpieczyciela,a zwrotu i tak nie dostanie.Zwrot dostałby w przypadku,jakbyś ty zrezygnował z tej polisy i ją wypowiedział.Ale to zależy tylko od ciebie.
Z tego co wiem,to nawet nie opłaci się rezygnować z obecnej polisy,ponieważ składka za nową polisę będzie najprawdopodobniej większa niż ewentualna dopłata do obecnej polisy.A i sprzedawca dostanie dosłownie grosze za niewykorzystany okres.

Nie bardzo rozumiem.

Kupiłem za grosze Opla Vectre.
Przegląd do maja,zarejestrowany,
OC poprzedniego własciciela konczy sie w pazdzierniku 2010.
Poprzedni właciciel zapłacił 1 rate (ok 150 zł-niecałe 300 zł za rok (duzo znizek) )
Ja znizek nie posiadam (pierwszy samochod).

Jesli postanowie kontynuować ubezpieczenie poprzedniego własciciela,bede musiał tylko zapłacic 2 rate + dopłate za za brak znizek?

Bardzo dziekuje za pomoc-jestem w tych sprawach zielony
Suchoparek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

13 Gru 2009, 20:27

Dokładnie tak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000