Problem z OC

26 Maj 2009, 16:06

Witam... Niedługo kupuje samochód od znajomego. Oc jest w nim opłacone , przegląd , wszystko ok. Tylko mam problem bo słyszałem ze mam 30 dni od daty na umowie kupna sprzedarzy na to aby przerejestrować pojazd i wykupić ubezpieczenie. Własciciel pojazdu mi zas mówi ze on wycofuje swoje ubezpieczenie w dniu spisania umowy i ja nie bede mógł jezdzić tym autem dopuki nie załatwie swojego... Może tak zrobić?? Prosze o jakies konkretne rady bo nie wiem już co mam robić te sprawy mnie normalnie przerastają...
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

26 Maj 2009, 20:45

Poprzedni właściciel może wycofać jedynie AC. OC zostaje i możesz na nim jeździć, jednak w ciągu 30 dni od daty zakupu musisz przerejestrować auto na siebie i zgłosić fakt zakupu w ubezpieczalni. Przekalkulują Twoje zniżki - dopłacisz albo nie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Maj 2009, 21:57

Kabuch jesteś w błedzie. Sprzedawca jak najbardziej może wycofać ubezpieczenie OC podczas sprzedaży auta ale większość tego nie robi (ale może). I w interesie nowego posiadacza jest załatwienie sobie ubezpieczenia. Tak jeżeli kupiłeś pojazd masz 30 dni na załatwienie spraw. po 30 dniach ubezpieczalnia w której był opłacany samochód automatycznie na ciebie narzuci OC na najbliższy rok.
Tutla
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

27 Maj 2009, 07:16

a nie jest tak, że w momencie złożenia wymówienia OC, wygasa ono dopiero po 30 dniach? Więc nawet jak sprzedawca od razu takie coś złoży to i tak będzie jeszcze ważne?
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

27 Maj 2009, 15:38

Właściciel pojazdu nie może wycofać ubezpieczenia OC w żadnym przypadku.Samochód sprzedaje razem z ubezpieczeniem i MUSI ci oddać polisę OC.Czy chce czy nie.Po sprzedaży samochodu musi iść tylko do ubezpieczyciela z umową kupna-sprzedaży samochodu i poinformować ubezpieczalnię,że sprzedał samochód.A OC przechodzi automatycznie na ciebie.Po zakupie samochodu,możesz śmiało jeździć tym samochodem na jego ubezpieczeniu.Z tym,że do 30 dni musisz samochód przerejestrować i zdecydować,czy będziesz kontynuował ubezpieczenie poprzednika,czy umowę wypowiesz i zawrzesz u innego ubezpieczyciela.Ale raczej opłaca się kontynuacja ubezpieczenia poprzednika do końca trwania umowy.Wówczas dopłacasz tylko różnicę w składkach,albo nawet nic nie dopłacisz - to zależy od tego ile zniżek miał poprzednik i ile zniżek masz ty.Jeżeli w ciągu tych 30 dni zdecydujesz jednak,że zrezygnujesz z kontynuacji ubezpieczenia poprzednika i zawrzesz umowę z innym ubepieczycielem,to wówczas poprzednik dostanie zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia.Ale to jest tylko i wyłącznie twoja wola.Pamiętać musisz jednak,że nie może być ani jednego dnia przerwy w ubezpieczeniu.Czyli przykładowo jeżeli wypowiesz umowę OC u ubezpieczyciela poprzednika wdniu 30 maja,to u nowego ubezpieczyciela musisz zawrzeć umowę od 31maja.Najlepiej w tym samym dniu załatwić wszystko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Maj 2009, 20:54

Faktycznie , koles sie dowiedział i nie wycofuje OC... OC jest ważne do jeszcze przez 5 miesiecy , i on powiedział ze ja mam mu za nie zapłacić ? Tzn za tyle ile zostało do końca... Może tak być??
luki1304
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...

28 Maj 2009, 20:58

nie płać mu bo nie masz takiego obowiązku.
Tak było kiedyś teraz istnieje taka opcja ale pod warunkiem, że Ty kupujący na oddzielnym piśmie zrzekniesz się tej polisy.

Osobiście odradzam bo nie masz w tym, żadnego interesu. Należy Ci się ta polisa i tyle.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

29 Maj 2009, 06:47

Dokładnie jak pisze Dariusz - nic mu nie płać,bo nie musisz.A skoro gość jest taki chytry,to nie rezygnuj z tej polisy i ciągnij ją do końca - nie dostanie żadnego zwrotu za niewykorzystany okres składkowy.A tobie z całą pewnością też się to opłaci,ponieważ obliczą ci składkę,a właściwie różnicę w składce wg zniżek jakie miał poprzednik i jakie masz ty za te 5 miesięcy.Jeżeli masz jakieś zniżki,to może się okazać,że nie dopłacisz nic.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Maj 2009, 15:12

Czyli mam tylko przepisac to ubezpieczenie tak jak by na siebie i na nim jezdzić?? i wtedy nic za to nie zapłace??
luki1304
Początkujący

31 Maj 2009, 12:45

a właściwie różnicę w składce wg zniżek jakie miał poprzednik i jakie masz ty za te 5 miesięcy.Jeżeli masz jakieś zniżki,to może się okazać,że nie dopłacisz nic.

Nie będzie płacił żadnej różnicy. Jak jak kupowałem to oc miał warze jeszcze 4 i pół miecha. Poprzedni właściciel płacił za oc ok. 250zł a ja aktualnie płace 650zł. Nie musiałem dopłacać 350zł. Dostałem tylko aneks do umowy.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

31 Maj 2009, 16:30

To,czy zapłaci różnicę zależy od wysokości różnic w zniżkach między nowym nabywcą a poprzednim.Może być tak,że nie zpłaci nic,a może być tak,że będzie musiał zapłacić parę złotych.
Tak jak piszesz - idz do ubezpieczyciela poprzednika,powiedz,że kupiłeś samochód i chcesz spisać aneks do umowy.W ubezpieczalni już ci dalej wszystko powiedzą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Cze 2009, 10:11

Witam mam problem dość nietypowy :???:
Uczestniczyłem w kolizji drogowej jako poszkodowany, nie było osób rannych wiec odbyło się to bez policji natomiast na oświadczenie.
Problem tkwi w tym ze minęło już 2,5 miesiąca i nie mam żadnej odpowiedzi z ubezpieczalni, przyjechali zrobili zdjęcia samochodu i na tym się zakończyło. i żeby było mało to zgubiłem oświadczenie, nie wiem w jakiej firmie miała ubezpieczone auto sprawczyni i nie mam do niej żadnego kontaktu. wiem tylko w jakiej firmie pracuje (a było to auto firmowe). Pytanko czy mogę to jakoś załatwić czy po prostu czekać, czy w ogóle mam na co jeszcze czekać?
DiDi88
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

09 Cze 2009, 17:13

Dość długi ten brak odpowiedzi.Wg nie ma co czekać - albo szukaj to oświadczenie i wal do ubezpieczyciela i pytaj co jest grane,albo jedz do tej firmy i szukaj sprawcy,dowiedz się gdzie jest ubezpieczony i do ubezpieczyciela,dlaczego tak długo czekasz na kosztorys - jest ci on potrzebny,żeby oddać autko do naprawy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Cze 2009, 10:04

Tak tylko że problem jest tego typu że mieszkam w Radomsku a tamta firma znajduje się w Krakowie to jakieś 150km. :???:
DiDi88
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko