Rejestracja samochodu z zza granicy po roku....

08 Cze 2009, 16:27

Witam, mam taką sprawę. Jest ona trochę nietypowa (przynajmniej dla mnie). Mianowicie, chcę kupić auto od znajomego który kupił je ponad rok temu w Holandii i przyjechał nim tutaj na kołach. Z tego co wiem, nie robił żadnych opłat ani rejestracji (dowód rejestracyjny i OC były bodajże holenderskie). W Polsce pojeździł tym autem ok. miesiąca i od tamtej pory (rok) stoi u niego na podwórku. I tu pojawia sie moje pytanie. Jak to jest teraz z opłatami.
Wiem, że normalnie przy ściąganiu samochodu, należy zapłacić akcyzę po 5 dniach od przekroczenia granicy, opłaty skarbowe, przegląd itd. Czy będzie jakaś kara/odsetki jeżeli teraz miałbym zapłacić akcyzę itd.? Czy samochód może być w jakiś sposób w związku ze zwłoką w opłatach pozbawiony praw rejestracji? Jak ogólnie to wygląda? Opłaty za sprowadzony samochód po roku od jego sprowadzenia? Pomóżcie.
JJ_Joe
Nowicjusz

Miejscowość: polska

08 Cze 2009, 21:12

1. oczywiście jest obowiązek zgłoszenia i zapłaty akcyzy (obecnie 14 dni od dnia wjechania do kraju) obowiązkowi temu podlega ta osoba, która pojazd do Polski wwozi.
Złożenie deklaracji po terminie wiąże się z mandatem a jego wysokość może zależeć od tego jak duże jest opóźnienie.

2. generalnie to na wwożącym - importer ciążą 3 obowiązki:
a) urząd celny - akcyza
b) urząd skarbowy - vat-25
c) opłata recyklingowa.

Czyli ten co przywiózł powinien te opłaty porobić i dopiero dalej może pojazd odsprzedać.

Kupujący nabywając pojazd na terenie kraju płaci 2% wartości rynkowej i wypełnia druk PCC-3 do urzędu skarbowego, robi badanie techniczne (jeśli nie jest jeszcze zrobione) i rejestruje pojazd po otrzymaniu od sprzedawcy:
- zaświadczenia o zapłacie akcyzy
- zaświadczenia vat-25
- opłaty recyklingowej

Nie rejestrowanie pojazdu przez rok nie ma wpływu na jego rejestrację w urzędzie komunikacji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Cze 2009, 22:38

Mam wlasnie podobne pytanie jak autor. Co w tym wypadku z OC ? Slyszalem, ze sa jakies kary ( calkeim wysokie sumy sie pojawiaja...)
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

09 Cze 2009, 08:56

w przypadku OC obowiązek powstaje w dniu rejestracji pojazdu w urzędzie komunikacji.

Czyli dopóki nie zarejestrujesz to nie ma obowiązku.

o karach można poczytać tu:
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

ewentualny link do info o OC w mbanku

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...