Problem z oc

14 Paź 2010, 09:53

czesc, mamy taki problem z mezem, kupilismy auto w sierpniu sprzedajacy powiedzial ze do konca sierpnia jest oc, mąż nie sparwdził potem sie okazało ze oc juz sie skonczyło w maju czyli prawie poł roku temu:( a przez swoje gapostwo nie wypowiedzielismy umowy i jest nadal aktualna ta na poprzedniego właściciela. najpierw poszlismy przerejstrowac samochód gdzie maż przekazał 50 procent wartosci dla brata zeby miec znizki w oc, potem poszlismy załtwic oc gdzie sie okazało ze musimy uregulowac oc od maja za poprzedniego własciciela to jest spora suma... i teraz nie wiemy co zrobic bo mamy jeszcze opcje sprzedac go niby mojemu ojcu on wtedy wypowie umowe oc i wykupi na siebie ale co z tym dowodem co czeka w wydziale komunikacji mozemy go odebrac z polisa juz na mojego ojca czyli nowego nabywcy???? pomocy wiem ze to zawiła sytuacja ale juz jasniej nie moge jej wytłumaczyc przepraszam...
ANETKA 22
Nowicjusz

Miejscowość: biskupiec

14 Paź 2010, 10:43

ANETKA 22 napisał(a):ale co z tym dowodem co czeka w wydziale komunikacji mozemy go odebrac z polisa juz na mojego ojca czyli nowego nabywcy????

WK nie wyda Wam DR jak się nie okazecie aktualnym OC... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Paź 2010, 14:18

Witam,
WK wyda DR tylko MUSI zgłosić brak OC do Funduszu który potem nałoży na Was karę.

Co do OC to trochę dziwne, że macie zapłacić za czas kiedy nie byliście właścicielem pojazdu czyli do sierpnia - to raczej powinien być problem tego co był właścicielem i nie zapłacił - sprawdził bym to.

Reszta kombinacji nie ma sensu bo i tak są dokumenty na to że jesteście właścicielami pojazdu i ktoś OC musi płacić.

Na pewno musisz zapłacić podatek 2% i wypełnić druk pcc-3, który trzeba wysłać/zanieś do urzędu skarbowego.

Tu możesz sobie deklarację pcc-3 wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Paź 2010, 15:35

Tak jak pisał kolega wyżej - wy musicie uregulować OC od dnia, w którym kupiliście samochód. A do tego dnia, jest to problemem poprzedniego właścicela.
Ubezpieczyciel pewnie chciał się zastosowac do artykułu, w którym mowa o solidarności między kupującym a sprzedającym. Ale robi to niezgodnie z prawem. Jeżeli nadal będzie żądał zapłaty za okres ubezpiecznia, w którym nie byliście właścicielami samochodu, to prosze poinformować ubezpieczyciela, że poinformujecie o tym Rzecznika Ubezpieczonych. Możecie tez się z nim w tej sprawie skontaktować - Rzecznik ubezpieczonych ma swoją stronę internetową.
Najlepiej teraz zrobić tak - iść do ubezpieczyciela i powiedzieć, żeby wam obliczył składkę za okres od daty kupna samochodu, pomijając okres, kiedy samochód był jeszcze od poprzednika. Poprzedni właściciel miał obowiązek poinformowac ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu - jeżeli tego nie zrobił, to ubezpieczenie nadal jest na niego i potrzebny będzie aneks do umowy, w którym ubezpieczyciel zmieni dane właściciela oraz ewentualnie numery rejestracyjne ( jeżeli były zmienione ). Warto też zapytać dlaczego ubezpieczyciel żąda od was uregulowania opłaty za okres, kiedy nie byliście właścicielami - niech poda konkretny artykuł konkretnej ustawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2010, 11:53

heh to juz nie wiem czy dobrze zrobilismy, sprzedalismy to auto dla mojego ojca, on na podstawie umowy kupna i sprzedazy i dowodu tymczasowego ma jutro isc i wypowiedziec umowe u poprzedniego ubezpieczyciela i ubezpieczyc je na siebie. nastepnie z wazna polisa oc juz a nowego własciciela i z umowa kupna i sprzedaży mój maz ma sie udac po odbiór dowodu do wk, i teraz takie pytanie czy dla wk wazne jest kto jest na polisie ubezp. czy ważne jest tylko to ze jest ona wazna i opłacona?
ANETKA 22
Nowicjusz

Miejscowość: biskupiec

20 Paź 2010, 21:04

dla WK ważne jest by polisa była ważna w dniu wizyty w urzędzie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...
    Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...