Problem z odpalaniem ? i z jazdą na zimnym silniku

05 Lut 2011, 12:00

Witam

Nie wiem czy to dobry temat, bo nie wiem co jest nie tak, ale napisałem tutaj bo od zapłonu zaczął się problem.

Problemy zaczeły się, gdy pewnego razu chciałem wyjechać z supermarketu. Odpalam, odpalił normalnie - po czym chwilę po chodził i zgasł... Potem odpalić się już nie dał. Kręciłem i gdy załapywał dodawałem gazu. Ale, żeby nie zgasł kompletnie gaz musiałem trzymać w połowie !
a obrotów miał tyle, że mało co nie gasł. W ogóle to cieżko można było nazwać `chodzeniem`.

Gdy tak chwile sie po męczył, potem (przy cały czas gazie do połowy) obroty powoli wzrosły do ok 3 tysięcy i było normalnie, chwilami też się dławił ale jakoś jechał.

Teraz problem jest gdy jest zimny, czasami odpala normalnie i wszystko ładnie pięknie, ale gdy chce się ruszyć i puści się sprzęgło dławi się, rzuca go i nie da się wyciągnąć ponad 1000-1500 obrotów, po prostu nie idzie. Problem ustępuje, gdy silnik złapie temperature i wydaje mi się że wszystko jest ok. (wydaje, bo jednak boje się tak jeździć)

mój samochód to daewoo espero.

co nawaliło ?
proszę o pomoc i pozdrawiam
mono
Nowicjusz

05 Lut 2011, 17:05

Zacznijmy od tego że trzeba sprawdzić kopułkę, palec aparatu zapłonowego, świece, przewody wysokiego napięcia, potem czy nie łapie lewego powietrza. Przyczyn może być tyle ile części w samochodzie więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Można też sprawdzić ustawienie rozrządu.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

06 Lut 2011, 15:17

Sprawdź Ciśnienie paliwa, im bardziej zimny silnik tym większy problem z uruchomieniem, to może być efektem małego ciśnienia na listwie wtryskowej.(Słaba pompa lub popsuty zawór regulacji ciśnienia paliwa.)
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...