Problem z odpalaniem Ibiza 2fl 1999 1.4mpi 44kw

21 Paź 2019, 10:28

Samochód ma problem odpalić po dłuższym postoju lub gdy się go zgasi na gazie. Przejechanie na benzynie np 1km pomaga np jak noc postoi to rano odpala bez problemu, albo jak odepnie się kleme na noc.
Ostatnio był podpinany pod komputer i wyszły między innymi błędy:
Uszkodzony sterownik/komputer ECU
Coś z czujnikiem stukowym
Wypadanie zapłonu
I że nie pali Z jednego cylindra (kable wymienione, cewka sprawna i świecę)
Mój komputer wygląda tak jak na zdjęciu, i styki są takie zaśniedziałe
Czy miał może ktoś podobny problem? Bądź pomoże mi co mam robić?
Czy np da się coś wymienić w tym kompie jeśli to jego wina?
Problem z odpalaniem Ibiza 2fl 1999 1.4mpi 44kw
Ostatnio edytowany przez Sebix00, 21 Paź 2019, 11:15, edytowano w sumie 1 raz
Sebix00
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

21 Paź 2019, 10:52

Zacznij od wyczyszczenia styków, nie mogą być one zaśniedziałe z nalotem bo to przeszkadza w przepływie swobodnym prądu i przez to np. możesz otrzymać informację taką jak opisałeś uszkodzone ECU lub coś w tym stylu.

Jak wyczyścisz styki, to dalej sprawdź kablem masowy i połączenie z nadwoziem. Następnie sprawdzasz klemy na akumulatorze i stan akumulatora w stanie spoczynku jak i później ładowanie.

Jak już to posprawdzasz zobacz czy coś się poprawi.
Sebix00 napisał(a):Wypadanie zapłonu I że nie pali Z jednego cylindra (kable wymienione, cewka sprawna i świecę)
Skoro to wszystko wymieniłeś należałoby sprawdzić kompresję czy aby na cylindrze na którym wypada zapłon nie jest słabsza.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...