Problem z odpalaniem Seat ibiza 2fl 99 1.4mpi 60km

15 Paź 2019, 16:14

Witam, jestem tu nowy wraz z problemem mojego samochodu
Sprawa wygląda tak, problemy z odpalaniem, samochód posiada gaz i gdy gasi się go na gazie i po całej nocy chce się odpalić to jest ogromny problem, ponieważ odpali pochodzi chwilę i gaśnie i tak można kilkanaście razy aż w końcu będzie już normalnie chodzić, samochód odpala tylko na benzynie, ponieważ założony jest zwykły gaz (po nagrzaniu dopiero się przełącza). A jeśli bym przejechał na benzynie około 1km to rano samochód pali raz za pierwszym raz za drugim razem. Wymieniany był już czujnik temperatury i dalej nic. Pompa paliwa chodzi bo ją słychać, a wtrysku były czyszczone takim preparatem do benzyny co się wlewa i też nic. A przykładowo jak się odepnie klemę z akumulatora na noc to samochód pali rano bez problemu i można od razu ruszyć i jechać I nic go nie dławni. Proszę o pomoc:/
Sebix00
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

16 Paź 2019, 11:28

Przypuszczam że masz tam prostą instalację gazową i w tym przypadku chyba najlepszym wyjściem jest przed zgaszeniem przełączanie silnika na zasilanie benzyną i dopiero zgaszenie go. Wtedy powinieneś uniknąć opisywanego problemu.
Sebix00 napisał(a):A przykładowo jak się odepnie klemę z akumulatora na noc to samochód pali rano bez problemu i można od razu ruszyć i jechać I nic go nie dławni.
Sprawdź czy akumulator nie jest już słaby i być może podłączony przez całą noc rano jest sporo słabszy niż wtedy jak go odłączysz całkowicie na taki czas.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Paź 2019, 11:40

Tak, tak zwykła instalacja gazowa. Właśnie jak już odstawiam samochód i przełącze go na benzynę i zgaszę to rano jest tak samo jakbym na gazie zgasił, chyba że zrobię rundę po okolicy tak minimum 1km na benzynie i zostawię, to rano bez problemu
Sebix00
Nowicjusz

16 Paź 2019, 13:05

Z tego co opisujesz to wygląda tak jak by w układzie zostawały jakieś spore pozostałości gazu po przełączeniu na benzynę. Moim zdaniem do sprawdzenia będzie reduktor i zawory które odcinają dopływ gazu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Paź 2019, 13:22

Tak też myślałem że gaz gdzieś przelatuje. Dziś był sprawdzany elektrozawor przy parowniku i chodzi bo słychać. A wtryski z gazu ?
I jeszcze jedno jakbym mógł sprawdzić reduktor czy jest sprawny?
Sebix00
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...
    MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...