Problem z odpalaniem za pierwszym razem

02 Wrz 2019, 15:06

Witam co rano mam problem z odpalaniem mojego auta rover 416 auto po przekreceniu kluczyków w stacyjce w ogóle nie reaguje dopiero po chwili po włączonym prądzie i dodaniu gazu odpali, pytanie jaki jest powód/ przyczyna nie odpalania go za pierwszym razem?
Edyta12345
Obserwowany

• 03 Wrz 2019, 10:39

Edyta12345 napisał(a): auto po przekreceniu kluczyków w stacyjce w ogóle nie reaguje dopiero
    Ale co się dzieje jak przekręcasz kluczyk w stacyjce? Kontrolki normalnie się zapalają? Przy próbie przekręcenia w pozycję startu rozrusznika kręci/nie kręci, kontrolki przygasają, nic się nie dzieje?

Opisz dokładnie krok po kroku będzie łatwiej pomóc bo tak to domyślamy się o co chodzi.

Silnik to rozumiem, że 1.6 benzyna?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

03 Wrz 2019, 13:01

Tak kontrolki normalnie się zapalają, dziś rano też nie chciał zapalić ale po włączeniu prądu i odczekaniu chwili tak z minuty i załączeniu się radia odpalil bez dodawania gazu tak jak by musiał odczekać jakaś chwilę na zimnym silniku aż prąd cały się rozejdzie. Po pierwszym przekreceniu jest aby taki trykot zero reakcji kontroli nie gasną, świece były wymieniane i czyszczone bo myślałam że to przez to.
    Edyta12345
    Obserwowany

25 Wrz 2019, 08:36

Edyta12345 napisał(a):Po pierwszym przekreceniu jest aby taki trykot zero reakcji kontroli nie gasną
    Wiesz co wygląd a to tak jak by rozrusznik nie dostawał odpowiedniej ilości prądu do rozruchu. Być może akumulator jest już słaby.

Trzeba by było sprawdzić jakie masz napięcie na zaciskach akumulatora przed ranną próbą odpalenia samochodu. Dalej warto by było sprawdzić kable które idą do rozrusznika i tu w szczególności masę.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
      Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...