VW Passat sedan 1.6 benzyna 1997r

04 Wrz 2019, 01:35

Witam, zakupiłem parę dni temu owego pasata i ma on kilka usterek które może z wasza pomocą uda mi się rozwiązać bo inne już sam rozwiązałem a mianowicie; 1- tylne prawe drzwi się w ogolę nie otwierają, są zamknięte a centralny tam działa czyli ten bolec normalnie idzie do góry ale jak łapie za klamkę to nie reaguje i tak samo od środka nie można ich otworzyć.
2- Przednie prawe drzwi się nie zamykają w ogolę, czyli ten bolec w dol nie opada i jak zamykam drzwi to wszystkie się zamykają same a te muszę ręka wcisnąć bolec i dopiero wtedy są zamknięte a potem żeby otworzyć muszę złapać za klamkę i się otwierają.
3- tylny bagażnik w ogolę się nie zamyka i zamek tez ma inny jak ten w drzwiach wiec ktoś tam już coś majstrował.

Mam mierniki i narzędzia, proszę mnie pokierować co szukać w tych przypadkach i co mierzyć jak dla laika bo po prostu nie znam się na samochodach ale chce sam coś ponaprawiać w końcu bo nigdy niczego nie zrobię w tym aucie:D
pajaki1285
Obserwowany

• 04 Wrz 2019, 09:41

pajaki1285 napisał(a):1- tylne prawe drzwi się w ogolę nie otwierają, są zamknięte a centralny tam działa czyli ten bolec normalnie idzie do góry ale jak łapie za klamkę to nie reaguje i tak samo od środka nie można ich otworzyć.
    Do sprawdzenia cięgno zamka. Będziesz musiał dostać się do wnętrza drzwi przez zdjęcie tapicerki. Może być też że sam zamek jest uszkodzony ale najprędzej mechanizm który steruje jego otwieraniem.
    pajaki1285 napisał(a):2- Przednie prawe drzwi się nie zamykają w ogolę, czyli ten bolec w dol nie opada i jak zamykam drzwi to wszystkie się zamykają same a te muszę ręka wcisnąć bolec i dopiero wtedy są zamknięte a potem żeby otworzyć muszę złapać za klamkę i się otwierają.
    Może być uszkodzony sam siłownik przez to jest taki objaw lub gdzieś przerwany kabel w wiązce np. między drzwiami a nadwoziem. Wtedy nie dochodzi do niego napięcie i nie działa pomimo wysłania sygnału przez centralkę sterującą.
    pajaki1285 napisał(a):3- tylny bagażnik w ogolę się nie zamyka i zamek tez ma inny jak ten w drzwiach wiec ktoś tam już coś majstrował.

Musisz się do niego dostać i sprawdzić co się dzieje, najczęściej problem tkwi przy samym zamku.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2019, 12:10

yhym okej sprawdzę to dzisiaj a co do bagażnika to wstępnie go rozebrałem żeby zobaczyć co tam się w ogolę w środku znajduje i jak z pilota zamykam i otwieram samochód to tam słychać takie cykanie ale zamek nic nie reaguje, to taka jak by kostka umiejscowiona z 10 cm od zamka i dodam ze to światełko w bagażniku tez nie świeci mimo dobrej żarówki a kiedy podpinałem miernik to pokazywało dziwna wartość 0.540, na sam koniec dziękuje Ci za odpowiedz i chęć pomocy, dam potem znać jak mi idzie i ewentualnie będę pytał dalej:D dodam ze mam bardzo fajny dostęp na złom samochodowy gdzie praktycznie tych pasatow na dzień dzisiejszy jest tam 4 sztuki i mam możliwość rozebrania z nich co chce wiec muszę poogarniać co jest popsute żebym ewentualnie powykręcał co się da z innych
    pajaki1285
    Obserwowany

25 Wrz 2019, 08:30

pajaki1285 napisał(a):dam potem znać jak mi idzie i ewentualnie będę pytał dalej:D
    Jak Ci idzie, jakie postępy poczyniłeś? Udało się wszystko naprawić?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
      Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...