Problem z odpalaniem zimnego silnika

14 Paź 2020, 08:16

Mam problem z odpaleniem silnika w hrv z 2001 muszę kręcić długo aż załapie. Dodam że jak jeżdżę na benzynie i gaszę na nie problemu nie ma. Słyszałem że może to być wina membrany w reduktorze (czy aby to sprawdzić należy zdjąć wężyk z reduktora od strony wejścia do kolektora i włożyć do szklanki z wodą i zaobserwować czy będą bomble??? Czy gaz ma być od kręcony na butli normalnie? Czy należy coś zabezpieczyć?) i druga możliwość lista wtryskiwaczy? Jak sprawdzić dzięki
Fantomek
Nowicjusz

14 Paź 2020, 09:00

Teoretycznie można tak zrobić ale jak nie masz doświadczenia w tym temacie to nie wiem czy to jest dobry pomysł. Poza tym musiał byś trochę poczekać bo od razu efekt może być niewidoczny.

Jeżeli jeździsz na benzynie z wyłączonym gazem i później silnik zimny odpala normalnie to raczej zawór na butli można wykluczyć i pozostaje reduktor.

Jaki ma przebieg instalacja gazowa?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Paź 2020, 09:13

A o jakie doświadczenie chodzi kolego? Poprostu zdejmuje wrzucił pod ciśnienia z reduktora po zgaszeniu pojazdu na noc rano zakładam odpalam jeśli jest ok to reduktor.
Przebieg inastalacji to ok 140tys
Fantomek
Nowicjusz

14 Paź 2020, 13:57

Sprawa jest o tyle ciekawa, że zanim LPG z butli trafi do komory spalania, to musi przejść przez zazwyczaj trzy zawory, które są zamknięte, jak silnik nie pracuje...Jeden jest na butli, drugi na filtrze, a trzeci na reduktorze. I to raczej tymi zaworami trzeba by się zainteresować.
Chyba, że w reduktorze nie masz elektrozaworu, to wtedy jest zawór sterowany podciśnieniem.
Może być tak, że nie trzyma zawór na reduktorze i po wyłączeniu silnika, ciśnienie gazu, które jest w instalacji między butlą a reduktorem, albo między elektrozaworem na filtrze a reduktorem, ucieka sobie do komory spalania i tam jest do czasu aż chcesz odpalić silnik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Paź 2020, 14:10

Dzięki kolego załączeniu jak to wygląda może coś podpowiesz co zrobic
Fantomek
Nowicjusz

14 Paź 2020, 15:01

Ale tam jest burdel z tymi wężami i kablami... :shock:
Jedynie co mogę ci podpowiedzieć, to zaprowadzić auto do gazownika. On ma czujnik gazu i bez żadnej większej roboty posprawdza sobie dlaczego gaz ucieka do komory spalania na wyłączonym silniku. A jak koniecznie chcesz sam się w to bawić, to pozostaje ci jakiś słoik z wodą i metodą prób i błędów szukać gdzie gaz ucieka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

14 Paź 2020, 15:14

Ale mogę je odpisać poprostu jak gaz jest w butli
Fantomek
Nowicjusz

14 Paź 2020, 15:16

Zanim zaczniesz cokolwiek robić, to gaz w butli zakręć. To nie jest bezpieczna robota. Jeden mały błąd, jedno zapomnienie się i...
Dlatego napisałem, żeby lepiej oddać to do gazownika. Tu naprawdę nie ma żartów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Paź 2020, 06:54