Problem z odpaleniem po dłuższym postoju

14 Paź 2021, 14:43

Witam , czy jest tu ktoś kompetentny co zna się na rzeczy ? Posiadam Ford Galaxy 2010 r tdci 2.0 163ps automat . Mam świeżo powymieniane : rozrząd , sonda lambda , nowe wtryski 3 szt , nowe świece żarowe . Pojawił się problem z porannym odpalaniem , chechłam silnikiem kilka sekund i dopiero odpala .. Po podłączeniu do komputera wszystkie pomiary w normie ! Lecz zauważyłem jak włączy się zapłon i odczeka ten czas co podlancza się komputer do auta to auto odpala normalnie .. jak by świece grzały z opóźnieniem , napomne ze przed wymianą świec było to samo dlatego wymieniłem na nowe z wyższej półki … i problem nie znikł …help ….
Ostatnio edytowany przez Mistrzuniu, 14 Paź 2021, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
Mistrzuniu
Nowicjusz

14 Paź 2021, 15:40

A świece pewne, że grzeją i to wszystkie? Sprawdzone miernikiem lub naocznie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Paź 2021, 15:58

Świece grzeją , sprawdzone .. ale inny mechanik powiedział ze przy tej pogodzie to normalnie bez świec powinien odpalać od dotknięcia
Mistrzuniu
Nowicjusz

14 Paź 2021, 19:31

Spróbuj podgrzać świece z dwa albo trzy razy i dopiero odpalaj. Zobaczymy czy to coś pomoże.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2021, 07:44

Ten inny mechanik ma rację, u mnie świece już zaczeły grzać, ale bez nich auto odpala praktycznie od kopa. Przy lekkim mrozie sprawny diesel też odpali bez świec.

Spotkałem się z tym, że sprawdzanie ohmomierzem świec nie świadczy że są sprawne, mogą grzać nierówno lub słabo. Trzeba je wykręcić i sprawdzić na krótko.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...