Problem z odpaleniem przy wysokiej temp.

18 Cze 2020, 09:05

Witam. Gdy temperatura na dworze jest powyżej 15 stopni i auto się nagrzeje na słońcu wtedy po odpaleniu samochód chodzi tak jak by nie palił na 1 gar tzn falują obroty dość mocno i słychać jak tak pierdzi moje auto to Astra H 1.8 125km. Wymieniłem cewkę zapłonową na nową z firmy Delphi do tego świece z bosha oraz przepływomierz i cały czas dzieje się tak samo... Dodam jeszcze że po odpaleniu auto swiruje tak do 30 sekund albo do momentu jak dodam gaz po odpaleniu wtedy obroty się unormują i wszystko jest okej. Przy ponownym odpaleniu nie ma już problemu nie mam pojęcia od czego może tak się dziać.
urtas123
Nowicjusz

• 18 Cze 2020, 09:14

Sprawdź w pierwszej kolejności jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika. Ja miałem kiedyś problem w innym aucie kiedy silnik miał określoną temperaturę 20-30 stopni (sprawdzałem przez interfejs). Odpalał źle lub nawet nie chciał za bardzo. Okazało się że czujnik podawał złe wartości tylko w takim zakresie temperatury.

Jak jest chłodniej to pali ładnie i jak jest ciepły również?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2020, 09:21

W którym miejscu jest ten czujnik? Tak dokładnie jak jest zimno na dworze pali ładnie i jak jest silnik ciepły też bez problemu
    urtas123
    Nowicjusz

18 Cze 2020, 10:07

Zamówiłem ten czujnik za 25 zł w piątek ma przyjść to wymienię i dam znać czy się poprawiło ale mam nadzieję że to może być to :D
    urtas123
    Nowicjusz

20 Cze 2020, 05:43

Czujnik wymieniłem wczoraj dzisiaj po całej nocy odpaliłem auto i zero poprawy nadal to samo... Ma ktoś może jakiś pomysł od czego to może być ?
    urtas123
    Nowicjusz

22 Cze 2020, 16:40

Jak żadnych błędów Ci nie wyświetla to zobacz jeszcze bo chyba przy tym silniku był zawór EGR. Być może on się nie domyka i przez to silnik kuleje po odpaleniu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 86 GR Sport - kolejny model coupe
      Nowa seria usportowionych modeli Toyoty firmowanych przez Gazoo Racing wzbogaciła się o kolejny model – coupe GT86 w wersji GR Sport. We wrześniu 2017 roku Toyota zaprezentowała nową serię GR, opracowaną na japoński ...

22 Cze 2020, 20:28

Podłącz pod komputer , sprawdż ewentualne błędy. Nie widzę w temacie abyś to uczynił. Mimo że nie świeci się kontrolka Check engine nie znaczy że nie ma błędów. Jak ich nie ma to należy przejrzeć parametry bieżące. Wymieniasz na pałę podzespoły które kosztują sporo.Cewka chyba ze 300 , przepływomierz też 300 po cenach tak naprawdę promocyjnych.Teraz co ? Zawór EGR za ????? Śmiem twierdzić że taniej dla Ciebie byłoby zlecić naprawę u mechanika . Jeśli chcesz pomocy na forum to będziemy podpowiadać w ciemno. Chyba że zrobisz diagnostykę komputerową i zameldujesz co tam wyczytałeś .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2020, 18:23

Witam ponownie podłączyłem astrę pod kompa sprawdziłem pracę silnika przy odpaleniu jak pracują poszczególne czujniki i mam takie wykresy jak na zdjęciach. Nie znam się zabardzo na tym czy jest ok czy nie więc bardzo prosił bym o pomoc w odczytaniu tego. Sprawdzałem też błędy czy jakieś są pomimo tego że nie świeci żadna kontrolka to nie wyczytalo mi nic.
    Ostatnio edytowany przez urtas123, 24 Cze 2020, 18:27, edytowano w sumie 1 raz
    urtas123
    Nowicjusz

24 Cze 2020, 18:25

I jeszcze to zjd
    urtas123
    Nowicjusz

24 Cze 2020, 21:20

komputer ? , jaki to program ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2020, 21:55

Nie było do kompa podłączone tylko do tel przez bt. I odczytane przez aplikacje carscaner.
    urtas123
    Nowicjusz