Problem z odpryskami lakieru

27 Paź 2016, 18:32

Witam,

proszę Was o pomoc bo już sam nie wiem co mam zrobić ;/ Niedługo po kupnie samochodu na masce zrobiły mi się 2 upierdliwe nie duże odpryski lakieru do samej blachy. W sklepie motoryzacyjnym facet mi powiedział żeby tylko położyć farbkę i lakier i będzie ok, a w sklepie z lakierami facet powiedział, że lepiej będzie jeśli dam po lakier podkład antykorozyjny. Kupiłem więc z polecenia sprzedawcy Brunox epoxy jako idealny środek. Dokupiłem dobraną pod moje auto farbę z lakierem i przystąpiłem do dzieła. Brunox niby zadziałał jednak zaraz odpadł jak strup :/ Chcę sobie teraz zabezpieczyć lakier jakimś twardym woskiem i powiedzieli mi żeby najpierw uporać się z tymi odpryskami. Pojechałem nawet do lakiernika pytać o radę i facet powiedział żeby tylko pociągnąć farbką z lakierem i jak zaschnie wrócić i mi to wygładzi. Tylko ja sobie myślę jak to będzie bez tego antykorozyjnego zabezpieczenia?! Powiedzcie mi co najlepiej zrobić żeby zaraz mi jakaś rdza nie wyskoczyła w tym miejscu...
Z góry dzięki :)
ahr10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 11 2012
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6 MZR 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Paź 2016, 19:51

ahr10 napisał(a):zrobiły mi się 2 upierdliwe nie duże odpryski lakieru do samej blachy
Jak duże są to odpryski?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2016, 20:19

Malutkie są. Ok. 1-2 mm. Tylko chcę coś z tym zrobić żeby się nie powiększało bo to na samym środku maski jest.
ahr10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 11 2012
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6 MZR 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

01 Lis 2016, 18:29

ahr10 napisał(a): Brunox niby zadziałał jednak zaraz odpadł jak strup
To po tym jak odpadł daj cienką warstewkę podkładu. Tylko musi być naprawdę cienka i jak przeschnie to zamaskuj lakierem dobranym w kolorze nadwozia.
Po dokładnym wyschnięciu i wyrównaniu zaprawki można spolerować element. Myślę, że lakiernik tu dobrze radził.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999