Nie da się przekręcić zamka.

11 Wrz 2016, 10:00

Witam. Od niedawna jestem właścicielem peugeot'a 306. Suma nieduża, wiele rzeczy nie działa tak jak powinno, ale samochód jeździ. Jedną z tych rzeczy, które muszę zrobić napewno. To nie możliwy do zamknięcia na klucz bagażnik. Nie mogę w ogóle przekręcić kluczyka, więc jest też możliwość, że kluczyk jest niewłaściwy. I teraz pytanie. Czy da radę to zrobić tanio nawet u ślusarza? Jak nie, to jak i gdzie? Może być nawet tak, żebym miał osobny klucz do bagażnika. A może to nie chodzi o klucz? Pozdrawiam. :)
ar2r27
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Wrz 2016, 13:11

Trzeba od wewnatrz dostać się do mechanizmu otwierania klapy, czyli trzeba zdjąć tapicerkę tylnej klapy. Po tym popróbuj czy pociągnięcie za któreś cięgno otworzy klapę (powinno). Jeśli tak się stanie, to masz już pełny dostęp do mechanizmu zamka wraz z jego wkładką do klucza. Jeżeli nie jest ona zastana przez to, że ktos np. lał jakiś żrący towar żeby zamek odmarzł w zimę, to w zasadzie jest pewność że klapa była zmieniana, a klucz niedostosowany do pozostałych zamków i stacyjki. Wtedy wymontowany zamek wraz z właściwym kluczykiem niesiesz do zakładu naprawiającego zamki i stacyjki samochodowe i tam powinni ci dorobić zapadki do kluczyka. Nie powinno wszystko przekroczyć 100 zł.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

11 Wrz 2016, 14:08

Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem z właścicielem i klucz podobno jest prawidłowy, tylko mechanizm jest niesprawny. Mówił, że trzeba wymienić zamek. Na allegro widziałem takie po 100zł. Nie dało by się np. wymienić samej "dziurki" od klucza? Tylko nie wiadomo dokładnie, dlaczego to się nie przekręca. :/
ar2r27
Nowicjusz

11 Wrz 2016, 19:50

No chłopie - trochę wyobraźni: czy to, że kupisz na allegro drugi zamek będzie oznaczało że będą pasowały w nim zapadki do twojego klucza ? Litości ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

11 Wrz 2016, 20:07

Ale jak pisałem w pierwszym poście nie zależy mi na tym aby mój klucz pasował... Może napisze tak. Jeżeli się da to chcę naprawic ten zamek i korzystać z klucza który posiadam( zakładając, że to ten). A neżeli się nie da to wymiana zamka na nowy z innym kluczem też może być.

edit. Teraz czytając poprzednią wypowiedź widzę dlaczego źle mnie mogłeś zrozumieć. :)
ar2r27
Nowicjusz

26 Paź 2016, 12:41

Miałem podobny problem u siebie w C4 - w drzwiach kierowcy nie wchodził klucz, co dopiero mowa o przekręcaniu.
Mechanik mi to rozebrał i wymoczył całą noc w nafcie. Zamek działa jak nowy. Dlatego może warto najpierw takim sposobem go uratować. Chyba że coś innego mu się stało, ale zazwyczaj po prostu zamki się zapiekają od nieużywania.
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...