Problem z ogrzewaniem

20 Lut 2011, 18:15

witam mam astre 2 2.0 dti
mój problem polega na tym,że wymieniłem uszczelke po głowica i nowy termostat i teraz nie pokazuje wskażnik temperatury wody,wskazówka wogóle nie ruszyła się.mechanik nie wie dlaczego.dodam że przy uruchomionym silniku
wyciągneliśmy wsówkę od czujnika i wentylator się włączył także chyba jest sprawny.może koś wie co trzeba zrobić i jak.
jeszcze dziwi mnie jedna sprawa że wszystkie przewody od chłodzenia wogóle nie były gorące tylko ciepłe i takie ciepło tylko leciało na ogrzewanie
. może ma to coś wspólnego z tym że nie pokazuje temp.wody
pozdrawiam
nico12
Nowicjusz

Miejscowość: nysa

20 Lut 2011, 18:41

robi ciśnienie w ukladzie ?
a pompa wody sprawna ? co było przyczną wymiany uszczelki głowicy ?
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

20 Lut 2011, 20:33

A może nie masz po prostu przyczepionego czujnika temperatury silnika?
michal2409
Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

20 Lut 2011, 20:53

witam.mam pytanie.czy jeśli wymienię płyn chłodniczy to muszę odpowietrzyc cały układ odpowietrznikiem czy mogę to zrobić poprzez rozgrzanie silnika na odkręconym korku zbiornika wyrównawczego.jeszcze jedno czy jeśli jest słabe ogrzewanie w środku to czy taka operacja czyli odkręcony korek i włączony silnik coś da żeby było lepsze ogrzewanie w środku?dodam że auto mialem zamiar rozgrzać do powiedzmy 90stopni?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Lut 2011, 23:13

czujnik jest zamontowany poprawnie.
czy może jest to wina pompy wody? jeśli tak to jak to sprawdzić?
nico12
Nowicjusz

20 Lut 2011, 23:49

nico12 napisał(a):czujnik jest zamontowany poprawnie.
czy może jest to wina pompy wody? jeśli tak to jak to sprawdzić?

co było przyczyną wyniany uszczelki pod głowicą ? robi ciśnienie w układzie chłodzenie ??
pompe jedynie mozna wyciągnąć, mozliwe ze wirnik jest oberwany, tzn, pompa się kreci a wirnik stoi.
tibu1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi S8 Samochodem Roku Playboya 2012 - Luksus i Sport
    Audi S8 zwyciężyło w kategorii "Luksus i Sport" w tegorocznym plebiscycie Samochód Roku organizowanym przez magazyn Playboy. Tegoroczna edycja była już dziewiętnastą. Jak co roku, jury złożone z autorytetów ...
    Kierowco, nie bądź drogowym recydywistą
    Ryzykowne zachowania użytkowników dróg mają negatywny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego i powodują wypadki ze skutkiem śmiertelnym. Jednak wciąż się zdarzają, często świadomie popełniane wielokrotnie. ...

21 Lut 2011, 18:13

obieg płynu jest bo widać jak wraca do zbiornika wyrównawczego, chyba ze pompa jest na wykończeniu, nie wiem co było przyczyną wymiany uszczelki, mechanik zalecił wymiane
nico12
Nowicjusz

21 Lut 2011, 18:47

jak to zalicił? bez powodu sie nie wymienia. To jest zalicza się już do poważnych remontów. Wymieniił tylko uszczelke? głowica została obrobiona?

jeszcze raz zapytam czy robi ciśnienie w układzie chłodzenia? czyli czy weże są twarde po nagrzaniu się silnika? jesli nie korek zbiorniczka wyrównawczeko jest nieszczelny i nalezy go wymienić
tibu1
Początkujący

21 Lut 2011, 20:44

co to znaczy że są ciepłe? tzn kiedy są ciepłe? chwilę po uruchomieniu? jak tak to termostat nie spełnia swojej funkcji, silnik się nie dogrzewa w ogóle?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia