Problem z oponami/kołami - biją po wyważeniu

16 Maj 2015, 16:00

Witam serdecznie, mam drobny problem.

Kupiłem przed zimą opony - Dębica Frigo 2 185/65 R15. Po założeniu na stalówki i rozpędzeniu się, powyżej 100 km/h pojawiło się bicie w jednym z tylnych kół i wibracje w aucie. Później różnie bywało, przy różnych prędkościach się pojawiało, więc pojechałem do miejsca, gdzie kupowałem opony i jednocześnie zakładałem. Facet wyważył raz jeszcze (choć sam tego nie widziałem) i powiedział, że jest ok, ale jedna z tylnych felg jest skrzywiona i stąd mogą pojawić się "bicia"

Chciałem kupić felgę, ale trochę to odkładałem i w pewnym momencie "bić" przestało, niezależnie od prędkości.

Wczoraj przyszła pora na zakup letnich. Tym razem padło na Dębice Presto 185/65 R15. Po wyjeździe na trasę... znowu to samo. Od 100 km/h czuć bicie i wibracje w całym aucie (znowu z tyłu).

Pytanie co zrobić? Znawca ze mnie żaden, ale skoro bicie ustało na zimówkach, to pytanie czy rzeczywiście może być temu winna felga, a może to cykliczny błąd przy wyważeniu?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

PS. Samochód Hyundai i30 1.6 CRDi Kombi 2011
hellboyek
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia

17 Maj 2015, 23:19

trzeba zdjac opony i wrzucic na maszyne do wywazania same felgi i zobaczyc jak wygladaja
kowalkcn
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1993
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Citroen C5 I, Peugeot 407, 205
Silnik: 2.2hdi133KM,2.0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

05 Cze 2015, 17:52

Waznym aspektem jest wywazenie cisnienia. Ludzie bardzo to igoruja zapominajac jak jest to wazne. Trzeba przy tym pamietac o wadach i zaletach poszczegolnych systemow ;) http://moto-naprawa.pl/czujniki-cisnienia-w-oponach/
Robespier
Nowicjusz

Auto: Audi A4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus UX 250h E-Four - kompaktowy SUV
    UX to nowy kompaktowy SUV Lexusa, oferowany m.in. z napędem hybrydowym z silnikiem 2,0 l o łącznej mocy 184 KM. Auto powstało na platformie GA-C. Wersja 4x4 z elektrycznym układem E-Four zużywa według pomiaru WLTP od 5,8 ...