Problem z oponami Nokian Line

02 Kwi 2020, 10:44

Witam, mam problem z tymi oponami mam je 3 lata i dziwnie popękały i nie wiem czy można dalej na nich jeździć, kosztowały 230 zł sztuka i są to opony podobno klasy premium, już mi ktoś sugerował że mogą mieć więcej lat a ja tylko 3 lata na nich jeżdżę ale one są z 2017 roku.
Problem z oponami Nokian Line Problem z oponami Nokian Line Problem z oponami Nokian Line
koral1989
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

02 Kwi 2020, 10:59

koral1989 napisał(a):mam problem z tymi oponami mam je 3 lata i dziwnie popękały
Masz je od nowości?
Patrząc na nie wyglądają jak by guma była już bardzo stara lub eksploatowana w jakiś bardzo niesprzyjających warunkach. Opony po trzech latach mogą być starte ale nie powinny być aż tak spękane.

Możesz wrzucić zdjęcie z bokiem opony tak żeby było widać rok i inne parametry?

koral1989 napisał(a):już mi ktoś sugerował że mogą mieć więcej lat a ja tylko 3 lata na nich jeżdżę ale one są z 2017 roku
Mają tyle ile jest w kodzie na boku opony.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2020, 11:07

Mam je od nowości, oczywiście na zimę mam osobny zestaw felg z oponami zimowymi wiec te tylko 8 miesięcy w roku były używane i raczej odpowiednio składowane na specjalnym stojaku, przejechały tylko około 35000 km bo auto przejechało przez te 3 lata tylko 42000 km więc nie wiem czemu tak popękały i czy jest sens je na gwarancje oddawać bo gwarancji mają 5 lat... Problem z oponami Nokian Line
koral1989
Nowicjusz

02 Kwi 2020, 19:09

koral1989 napisał(a):nie wiem czemu tak popękały i czy jest sens je na gwarancje oddawać bo gwarancji mają 5 lat...
Napisać w sprawie gwarancji zawsze możesz choć przypuszczam że tu nic nie zdziałasz.
Szczerze nie widziałem tak mocno spękanych opon które mają trzy lata. Faktycznie data z początku kwietnia 2017 roku :/
Cichy77
Forumowicz VIP

02 Kwi 2020, 19:17

Zgłoszone do oponeo, wysłałem im zdjęcia z zapytaniem czy ten fakt że spękały tak opony daje podstawy do zgłoszenia ich na reklamację, w odpowiedzi sami założyli sprawę reklamacji i wysłali kuriera po opony więc na jutro muszę je przygotować... Dam znać co z tego będzie.
koral1989
Nowicjusz

07 Kwi 2020, 10:56

No to dobre podejście sprzedającego, zobaczymy co wyjdzie z tą reklamacją. Daj znać bo jestem ciekaw.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...

17 Kwi 2020, 18:08

Posiadasz już odpowiedź co z oponami mam podobny problem zakupiłam swoje opony w grudniu 2016 roku i też korzystałam z nich trzy sezony wczoraj podczas wymiany na wulkanizacji zauważyli pęknięci podobne przy jednej oponie.
Lola1988
Obserwowany

18 Kwi 2020, 06:40

A więc reklamacja nie została uznana, uzasadnili to tym że stan opon nie odbiega od normy i wykazują normalne ślady użytkowania na pytanie jakie robili ekspertyzy tych opon czy został pobrany wycinek opony do badań laboratoryjnych które mogą potwierdzić odpowiedną mieszankę gumy otrzymałem odpowiedź iż autoryzowany serwis nie uznał tego za konieczne, opony zostały mi bezpłatnie zwrócone a skoro napisali iż są sprawne to jeszcze sezon na nich będę jeździł ale na przyszły rok kupuje nowe i napewno nie Nokiany....
koral1989
Nowicjusz

21 Kwi 2020, 16:04

koral1989 napisał(a):A więc reklamacja nie została uznana
Tak myślałem ;/ żeby reklamacja została uznana musi się stać cud lub opona naprawdę musi być niezdatna do użytkowania. Te opony są jednak kiepskiej jakości jak na swój wiek i ewidentnie widać że jest jakiś problem z gumą skoro tak popękała.
Cichy77
Forumowicz VIP