Zakup nowych opon czy jazda na starszych?

07 Kwi 2020, 22:28

Witam. Zakupiłem peugeota 206 i mam w nim dwa komplety opon, zimowe Dębice frigo 9 letnie i opony letnie maxiss Victra 510 które mają 7 lat. Wcześniej jeździłem na oponach całorocznych które kupiłem jako nówki. Czy warto wyjeździć te które mam mimo wieku (bieżnik oba komplety ok 4-5mm), czy lepiej kupić nowe całoroczne?
Eskimos91
Początkujący

Auto: Fiat

07 Kwi 2020, 23:37

No wiadomo że warto kupić nowe no ale jak kaski brak i nie jeździsz jak szaleniec to bym do jeździł te. Kolejna sprawa jest teraźniejsza sytuacja która nie wróży szybkiego powrotu do rzeczywistości więc tym bardziej bym się wstrzymał jeżdżąc rozważnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Kwi 2020, 08:50

Jeżeli guma jest jeszcze w dobrym stanie i bieżnik zużyty jest równomiernie a opona nie ma uszkodzeń to na ten sezon powinny jeszcze wystarczyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Kwi 2020, 11:18

Bieżnik na każdej osi zdarty równomiernie. Oczywiście wiadomo, że przednia oś ma niższy niż tylnia.
Eskimos91
Początkujący

09 Kwi 2020, 13:38

Eskimos91 napisał(a):Bieżnik na każdej osi zdarty równomiernie
W takim razie pewnie dasz radę jeszcze te sezon przejechać w normalnych warunkach i jak nie szalejesz :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Kwi 2020, 00:24

Boję się chińskich opon 7 letnich, w dodatku nie wiadomo jak były przechowywane. A zimówki w przyszlym roku będą już 10 letnie. Kolejna sprawa to nie mam miejsca w mieszkaniu na ich przechowywanie. I tak musiałbym w tym roku zmieniać gumy. Ministerstwo dziś wydało komunikat na zgodę na wymianę ogumienia gdy samochód służy nam na dojazd do pracy. Zamówiłem na oponeo Dębice Navigatory. Czyli kolejny raz opony całoroczne, wcześniej miałem bieżnik bardziej letni, to teraz będzie bardziej zimowy. Nowa guma, to nowa guma.
Eskimos91
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

10 Kwi 2020, 14:58

Rozmyslilem się z Dębic... Chce kupić Uniroyal Allseason Expert 2. Może coś ktoś więcej powiedzieć o tej oponie?
Eskimos91
Początkujący

11 Kwi 2020, 20:04

Eskimos91 napisał(a):Chce kupić Uniroyal Allseason Expert 2
Ogólnie te opony zbierają dobre opinie ale patrząc na parametry to przy oporach toczenia ma "E" a to na pewno będzie widoczne przy spalaniu. Patrząc na hamowanie na mokrym "C" więc może być ale ogólnie rewelacji nie ma.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Kwi 2020, 20:22

[link do Opontest wygasł]
W tym teście wypadły słabo-najgorsze w stawce na suchym, na mokrym średnio. Już lepiej weź Fuldy, obecnie to chyba jedne z lepszych wielosezonówek zimą.
Jaki rozmiar opon :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Kwi 2020, 01:14

Akurat te etykiety hamowania są nic nie warte. Sorry, ale zobacz zimowy bieżnik navigatorów, mają hamowanie na mokrym B, a słynące z produkcji opon deszczowych Uniroyal na C... Naprawdę wierzysz, że Dębica ma lepszą oponę na deszcz od Uniroyala? Opory toczenia, zgadzam się, ale całoroczne zazwyczaj tyle mają. Klasa opon na mokrym to się mija z celem. Navigatory mają zimowy bieżnik, a choćby Michelin typowo letni i mam uwierzyć, że spisują się tak samo na deszczu? Nie sądzę.

Test co podałeś to tylko droga hamowania, brakuje prowadzenia w deszczu, czy zjawiska aquaplaningu

Jeżdżę więcej latem. W zimie tylko dwupasem do pracy.

175/65/14
Eskimos91
Początkujący

12 Kwi 2020, 06:00

Eskimos91 napisał(a):Test co podałeś to tylko droga hamowania, brakuje prowadzenia w deszczu, czy zjawiska aquaplaningu

Jeżdżę więcej latem. W zimie tylko dwupasem do pracy.

175/65/14

Przy normalnej jeździe bez szaleństw, droga hamowania ma większe znaczenie, niż prowadzenie w zakrętach.
Jeżeli więcej jeździsz latem to Uniroyale nie bardzo się sprawdzą(agresywny zimowy bieżnik), Niewiele droższe, ale pewnie sporo lepsze latem będą Vredesteiny, lub Firestone
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2020, 10:00

Nie chce już takiego bieżnika, jeździłem 2 lata na Apollo i w lato to była fajna opona, ale rok temu było parę dni śniegu to opona nie zachowywała się najlepiej, chciałbym coś zrównoważonego, ja dołożyłbym do Nokianów, ale znowu Nokiany to typowa zimówka. Nexen to samo... Barum w ogóle nowa opona nieprzetestowana. Te Uniroyale wydają mi się dobrym rozwiązaniem, bo bieżnik jest robiony na wzór skóry rekina, ppd deszcz. Ewentualnie jeszcze Fulda w podobnej cenie.

Nokiany mają hamowanie na mokrym B, a są typową zimówką. Vredsteiny też moją C.

Jeszcze jakiś pomysł?

Budżet max 200zł za oponę (wolałbym mniej)
Eskimos91
Początkujący

12 Kwi 2020, 12:48

Ja w tym budżecie i przy takich założeniach chyba wybrałbym te firestone, albo dołożyłbym trochę do hankooka
[link do Oponeo wygasł]
Fuldy i Uniroyale zimą niewiele ustępują prawdziwym zimówkom, więc latem może być niezbyt przyjemnie.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2020, 14:07

Co polecasz 50/50 ?
Eskimos91
Początkujący

12 Kwi 2020, 15:34

Bieżnik firestone bardziej do mnie przemawia :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika