Problem z płynem chłodniczym, odpowietrzanie układu - Audi A5 2.0TFSI

19 Cze 2023, 14:27

Witam,
Kupiłem niedawno Audi A5 z silnikiem 2.0 TFSI.
Zauważyłem dziwny przypadek z płynem chłodzącym.
Rano po całonocnym postoju płyn jest znacznie poniżej minimum.
Gdy odpalę silnik i przejdę ok 10km to pokazuje powyżej max.
Gdy zgaszę samochód to po chwili włącza się jakaś pompka i górna rura od chłodzenia zaczyna się ruszać i strzelać. Tak jakby powietrze w nią wchodziło. Płyn z tyłu zbiornika zaczyna się gotować, a po chwili zaczyna go ubywać znowu poniżej minimum i tak zostaje.
Zauważyłem że gdy tak się zaczyna dziać to góra chłodnicy staje się coraz cieplejsza. Wcześniej góra chłodnicy jest zimna.

Temperatury silnika i płynu chłodzącego niby ok. Sprawdzone VCDS jak i na licznikach.

Wystarczy odpowietrzyć? jak to zrobić z VCDS - na zimnym czy ciepłym silniku? z odkręconym czy zakręconym korkiem zbiorniczka?
m4rcin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Tiguan
Silnik: 2.0TDi CUWA 184KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

19 Cze 2023, 14:57

m4rcin napisał(a):Wystarczy odpowietrzyć? jak to zrobić z VCDS - na zimnym czy ciepłym silniku? z odkręconym czy zakręconym korkiem zbiorniczka?
Normalnie masz zimny silnik w zbiorniczku powinien być płyn między min i max. A cała procedura odpowietrzania przez VCDSa jest tu na filmiku

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zrób tak, zobacz czy pomogło i daj znać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Cze 2023, 16:06

widziałem wcześniej ten film, ale gość nie mówi czy na zimnym czy ciepłym silniku i czy korek ma być odkręcony czy zakręcony
m4rcin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Tiguan
Silnik: 2.0TDi CUWA 184KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

19 Cze 2023, 16:20

Zimny układ korek zakręcony, jak by miał być odkręcony miałbyś informację w VCDS co po kolei zrobić.

Tu masz instrukcję jak to zrobić bez VCDSa

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...
    Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...