Problem z płynem chłodniczym

17 Gru 2010, 02:23

Witam. Mam pytanko czy płyn chłodniczy na mrozie się kurczy? W cieple dni miałem płynu między MIN-MAX, w mrozy mam tego płynu w zbiorniczku delikatnie pod kreską MIN. Druga sprawa, mam problem z rozwarstwioną na samym dole chłodnicą prawdopodobnie chłodnica wody jak i klimatyzacji jest rozwarstwiona, nie miałem wcześniej czasu by się temu dokładniej przyjrzeć. Między świętami czeka mnie wyjazd z góry i chciałbym uniknąć kłopotów. Moje auto to Mazda 3 2005. Na koniec dodam tylko że staram się obserwować to zjawisko, i płyn chłodniczy jest czysty, podobnie z olejem który też jest czysty, i go nie przybywa ani nie ubywa. Pozdrawiam
lukaszm
Nowicjusz

Miejscowość: Z krainy...

17 Gru 2010, 10:23

To normalne, że jak płyn się schładza to się kurczy dlatego producent daję te kreseczki MIN i MAX najprościej jak chcesz sprawdzić czy go ubywa czy się tylko kurczy to uzupełnij do kreski MIN i obserwuj dalej tylko na zimnym silniku.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

22 Sty 2011, 18:42

Mam problem płyn chłodniczy mi cieknie z tego

http://www.przeklej.pl/plik/20110117-jpg-00268o7fn03p
http://www.przeklej.pl/plik/20110117-00 ... 268o7pk5a5

a nie wiem co to jest pomocy.....
pascal277
Nowicjusz

Miejscowość: Z Komisu

23 Sty 2011, 13:38

pascal277, jest to zawór nagrzewnicy. Jesteś nowy wiec przeczytaj regulamin, bo nie zamieszcza się swoich pytań w czyimś temacie.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...